Potřebuju pauzu, oznámil čečenský vůdce Kadyrov. Snaží se domoci laskavosti z Kremlu?

Pětačtyřicetiletý Kadyrov vládne v Čečensku železnou rukou už od roku 2007.

Válka na Ukrajině (3.9.2022 8.00)

Prezident ruské autonomní republiky Čečenska Ramzan Kadyrov na sociální síť Telegram napsal, že si zaslouží od své funkce „pauzu na dobu neurčitou“, uvedlo na svém webu Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Kadyrovovo oznámení vyvolalo debatu, zda skutečně zvažuje odstoupení, nebo se jen snaží domoci laskavosti z Kremlu.

Pětačtyřicetiletý Kadyrov vládne v Čečensku železnou rukou už od roku 2007. „Myslím, že nadešel čas, abych (odstoupil od moci),“ prohlásil Kadyrov v přednahraném videu.

Čečenský vůdce je jednou z nejmocnějších osob v Rusku a má blízké vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem. Naposledy se oba muži setkali 5. srpna v Soči.

„Jsem ohledně toho skeptický. Podobné věci (Kadyrov) říkal už v minulosti,“ uvedl Ivan Klyszcz, odborník na Kavkaz z Institutu politických studií v Estonsku. „Taková prohlášení většinou přicházejí, když chce něco od Putina, třeba jen to nejmenší vyjádření podpory,“ dodal Klyszcz.

Kadyrov je od začátku války považován za hlásnou troubu ruské propagandy. Na Ukrajině mimo jiné působí i jeho čečenská vojska. Ta mají pověst vrahů, kteří se neštítí masakrovat civilisty a popravovat vlastní lidi.

Načasování prohlášení je neobvyklé

Podle Olega Orlova z centra pro lidská práva Memorial, které je v Rusku zakázané, má Kadyrov v zemi zvlášní postavení. „Je Putinovým pěšákem,“ řekl Orlov.

„Jako každý diktátor se i Putin potřebuje o někoho opřít. Jeho hlavní podpora pochází od bezpečnostních a donucovacích orgánů v různých podobách. A jako každý diktátor i Putin potřebuje v oblasti bezpečnostních a donucovacích orgánů kontrolní mechanismy. Kadyrov je jednou z karet v Putinově balíčku. Pro Putina je výhodné, že má další donucovací orgán, který stojí proti mnoha jiným bezpečnostním službám,“ vysvětlil v květnu Orlov.

Kadyrovův systém v Čečensku byl mnohokrát obviněn z rozsáhlého porušování lidských práv nebo objednávání politických vražd svých oponentů jinde v Evropě.

Podle analytiků je načasování prohlášení, v době největší války v Evropě od roku 1945, poněkud neobvyklé. Kadyrov sehrál důležitou roli v propagování ruských válečných zájmů na Ukrajině, mimo jiné verboval jednotky, které bojují po boku ruské armády v sousední zemi.

„Pokud Kadyrov říká pravdu a skutečně dobrovolně odstupuje, bylo by to bezprecedentní. Poselství celého (ruského) systému kvůli válce na Ukrajině je nyní ‚setrvejte bděle na místech‘,“ napsal na svůj twitterový účet ředitel analytické platformy Riddle Russia Anton Barbašin.

Tagy: