Rusko se snaží útočit chudobou, připravte se na chmurnou zimu, varoval Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině (3.9.2022 8.00)

Ukrajinské síly ofenzivou na jihu země pravděpodobně docílily určitého taktického překvapení, když využily špatnou logistiku, řízení a vedení v ruské armádě, uvedla britská rozvědka. Operace ukrajinských sil západně od řeky Dnipro ale podle ní mají pouze omezené bezprostřední cíle. Záporožská jaderná elektrárna, kterou od března okupují ruské jednotky, byla znovu odpojena od sítě, informovala v sobotu Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). A Rusko chce do války na Ukrajině rekrutovat i zaměstnance státní železnice.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Kromě Ruskem okupované Chersonské oblasti se nadále bojuje také na Donbase a v okolí Charkova. Ruské velení stojí před zásadním rozhodnutím, kam vyslat jakékoliv bojeschopné záložní jednotky, které dokáže zmobilizovat, uvádí britská rozvědka.

Podle zprávy amerického Institutu pro studium války (ISW), které se odvolávalo na ukrajinské zdroje, Rusko dokáže stáhnout dalších 300 až 350 tisíc jednotek podpůrného vojenského personálu z Ruska, Sýrie, Arménie, Tádžikistánu, Kazachstánu a Náhorního Karabachu. Tato čísla ale mohou být zavádějící, jelikož podpůrné jednotky umístěné do boje nevyvinou dostatečnou bojovou sílu a jsou potřeba na výcvik a podpůrné bojové operace, uvádí ISW.

Ruský odborník v oblasti lidských práv Alexej Tabalov zveřejnil dokument, podle kterého má prezident Vladimir Putin v plánu rekrutovat dobrovolníky z velkých společností. Ukrajinský generální štáb pak informuje, že ruské státní železnice chtějí odvelet do bojů na Ukrajině na 10 tisíc svých zaměstnanců.

Turecko může hrát roli prostředníka v otázce ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny. V telefonátu to svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. S odvoláním na Erdoganovu prezidentskou kancelář to uvedla agentura Reuters.

Záporožská jaderná elektrárna, kterou od března okupují ruské jednotky, byla znovu odpojena od sítě, informovala v sobotu Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Elektrárna ale využívá záložní zdroj. Podobný incident se stal 25. srpna. Ukrajinská strana podle agentury AFP uvedla, že největší jaderná elektrárna v Evropě byla od sítě odpojena po dalším bombardování v oblasti.

Tagy:
jaderná elektrárna Ukrajina on-line Rusko Mezinárodní agentura pro atomovou energii