Povinná solidarita? Jako když nám Brežněv nabídl omezenou suverenitu, zlobí se Foldyna

Migranti

Už nejde o povinné kvóty pro uprchlíky, ale o povinnou solidaritu. Nová migrační a azylová politika Evropské unie budí velké emoce. Je pro Česko únosná? Na to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové odpovídali Jaroslav Foldyna (SPD), Michaela Šojdrová (KDÚ-ČSL) a František Kopřiva (Piráti).

Podle Františka Kopřivy má návrh Evropské komise pro Českou republiku řadu výhod. Když nebudeme chtít azylanty přímo, můžeme pomáhat v hraničních státech Evropy či v místě samotného konfliktu. „Podle mě ten nový návrh komise je pro Česko v podstatě splnění těch našich požadavků, které jsme vznášeli – povinné kvóty, lepší posílení frontexu, ochrana vnější hranice, vracení nelegálních imigrantů a vlastně si můžeme vybrat, jak pomůžeme,“ řekl. Stát podle něj už pomáhá. Dobré by bylo posílat například deky nebo školní pomůcky pro děti.

Jaroslav Foldyna uvedl, že kdyby to nebyla tak vážná věc, bylo by to komické. „Je to něco, jako když nám pan Brežněv nabídl omezenou suverenitu, takže já to plně odmítám,“ okomentoval situaci. „Třetí generace migrantů páchá trestné činy v celé západní Evropě a my tady řekneme, že budeme přijímat migranty. To znamená, platit jejich pobyty, náklady,“ sdělil. „Projevme solidaritu vůči těm, kteří ty peníze platí, to znamená čeští daňoví poplatníci,“ dodal.

Syrští lékaři a sto tisíc Ukrajinců

Michaela Šojdrová si myslí, že se jasně ukázala svrchovanost republiky, která rozhoduje o tom, koho přijme na své území a komu udělí azyl.

„Evropská unie nemůže rozhodovat za nás. My se můžeme svobodně, dobrovolně podílet na spolupráci v ochraně Evropské unie a na zjištění toho migračního problému, protože i my třeba chceme, aby u nás pracovali zahraniční pracovníci,“ řekla Šojdrová. „Můžeme si vybrat vzdělané lidi, kteří u nás pracují. Přitom víme, že je tady spousta syrských lékařů, inženýrů. U nás pracuje přes 100 tisíc Ukrajinců,“ dodala.

Už během odpovědi poslankyně se Foldyna smál a nevěřícně kroutil hlavou. „Vy se smějete, pane Foldyna? Vy to nevíte?,“ reagovala Šojdrová. Poté se poslanci začali mezi sebou dohadovat a rozhovor byl kvůli nedostatku času ukončen.

Tagy:
Evropa migranti Pavlína Wolfová Evropská unie Česká pirátská strana solidarita Evropská komise hranice Evropská unie Jaroslav Foldyna Česko František Kopřiva Leonid Iljič Brežněv Michaela Šojdrová