Rakušan: Odložení voleb kvůli povodním by mohlo narušit jejich legitimitu. Jak mají vypadat?

Vít Rakušan (STAN)

Povodňová komise k povodňové situaci na jihu Čech

Pokud by došlo k odložení krajských voleb, mohla by být napadena jejich legitimita, řekl na tiskové konferenci po jednání Ústřední povodňové komise ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a připomněl, že k posunutí konání musí být vyhlášen nouzový stav. Volby v zasažených oblastech by měla zajistit skupina při resortu vnitra ve spolupráci s místními samosprávami a spolky hasičů, kteří nejsou plně nasazeni. Rakušan také podotkl, že armáda bude pomáhat s odstraněním škod v úterý odpoledne.

V souvislosti s krizovou situací řešila vláda i konání voleb v místech, která zasáhly povodně nejvíce. „Pracuje skupina ministerstva vnitra, v níž jsou zastoupeni hasiči, policisté, Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv. Mapujeme situaci v daných lokalitách a zajišťujeme kapacity,“ potvrdil na úterní tiskové konferenci ministr Rakušan.

K TÉMATU: Za odmítnutí evakuace hrozí při povodních tvrdá pokuta. Co čeká hazardéry na paddleboardech?

„Legitimita voleb by mohla být napadena, pokud bychom je nyní odložili. Prosím o pochopení této právní konstrukce. Přesunutí na jiné datum může být provedeno pouze v případě, že bude vyhlášen nouzový stav. Za podmínek, kdy ve dvou krajích platí stav nebezpečí, by došlo ke střetu s ústavou, což by vedlo k ještě větším právním problémům,“ upozornil šéf resortu.

Jestliže budou v místech chybět členové volebních komisí, strany prý navrhnou náhradníky. „Pokud by tato možnost nevyšla, generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček navrhl oslovit hasiče ze spolkových činností. V okrskových komisích by tak zasedli jejich členové, nikoliv ti, kteří mají zasahovat v zasažených oblastech,“ popsal Rakušan.

„Věříme, že volby proběhnou regulérně, byť si uvědomujeme, že situace je komplikovaná a že riziko napadení jejich průběhu je přítomné. Z toho důvodu operuje skupina při ministerstvu, která bude informace jasně a průběžně posílat na obce,“ poznamenal na tiskové konferenci.

Armáda pomůže nově i s odklízením škod

Policisté podle Rakušana pomáhají s odklízením následků velké vody i hlídají opuštěné budovy v lokacích, kam je stále složité se dostat. „Brzy oslovíme i dobrovolníky, kteří budou koordinováni na konkrétní místa. Nejdříve je však nutné, aby zasažené domy prohlédli statici a určili, zda je vstup bezpečný,“ připomněl šéf resortu.

Armáda se s využitím těžké techniky bude podle rozhodnutí vlády moci účastnit odklízecích akcí. „Vypomáhat začne od úterního odpoledne poté, co věc vyhodnotí s hasiči,“ řekl Rakušan.

Vláda rovněž rozeslala obcím manuály, jak zajistit hygienická pravidla. „Zajišťujeme nejen rukavice, ale i roušky a respirátory. Kontaminace bahna je veliká,“ upozornil Rakušan a dodal, že část kabinetu Petra Fialy (ODS) se v úterý přesune do Moravskoslezského kraje.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zmínil i situaci na rybníku Rožmberk, kde během úterního dopoledne začal přetékat nad bezpečnostní přeliv. „Jedná se o hodnoty do deseti kubických metrů, Rožmberk stále plní retenční funkci. Stále více přitéká, než odtéká,“ uvedl.

Lidé na povodí Lužnice a Nežárky se tak prý nemusí obávat zhoršení situace. „V tuto chvíli je možné prohlásit, že protipovodňová opatření zvládnou zvýšený průtok a nebude hrozit preventivní evakuace obyvatel,“ poznamenal Výborný a ubezpečil, že „situace v jižních Čechách je plně pod kontrolou“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Totální devastace, popsal primátor Opavu po povodních. Voda zničila halu i historický areál

Tagy: