Pozadí facky pro mistry světa: Benzema měl tajnůstkařit, pak prchl. Francie si ale dál věří

V sobotu přišla studená sprcha pro všechny fanoušky francouzské fotbalové reprezentace. Nebo ty, kteří si vsadili, že Karim Benzema bude nejlepším střelcem šampionátu v Kataru. Francouzi se musí obejít bez muže, na kterého tolik spoléhali, kvůli špatnému stavu jeho levého stehna. Úřadující mistři si ale před středečním vstupem do mundialu proti Austrálii i tak věří.

Situace má do ideálu daleko, ale žádná přehnaná panika. Tak by se dal vystihnout aktuální stav u francouzské ekipy. Už před odletem do Kataru bylo jasné, že vypomáhat při cestě za obhajobou nebudou moct majitelé zlata ze čtyři roky starého turnaje v Rusku Paul Pogba a N'Golo Kante. Ani opora Lipska Christopher Nkunku.

Ale až v sobotu, když už se nároďák pod vedením trenéra Didiera Deschampse připravoval v malém emirátu, se rozblikala červená světla na znamení poplachu.

V září přišlo první varování. Karim Benzema musel vynechat tři zápasy v La Lize, jednu absenci si připsal i na začátku října. Pak však odehrál tři utkání v řadě, mezitím si převzal Zlatý míč, každoroční ocenění pro nejlepšího hráče planety. Trofej o několik dní později ukázal publiku v Madridu oblečený do civilu, protože ho sužovaly záhadné svalové potíže.

Nicméně na mistrovství světa bude připravený. To hlásaly zprávy, které uklidňovaly strachující se francouzský národ. V nominaci Benzema nechyběl, spolu s týmem se také dopravil na místo, na kterém se blížil start nejočekávanější sportovní akce roku.

Pro samotného forvarda měla mít akce speciální význam. Pozvánky do reprezentace k němu totiž nechodily dlouhých pět let kvůli tomu, že se měl podílet na vydírání bývalého spoluhráče Mathieuho Valbueny. Nehrál proto na Euru 2016, a hlavně nebyl přítomný u světového triumfu v Rusku. Teď se – navzdory tomu, že brzy oslaví 35. narozeniny – v životní formě chystal dotáhnout Francii opět na vrchol.

Levé stehno ale Benzemovi při sobotním večerním tréninku sdělilo, že tento úkol musí přenechat jiným. Bolestivý signál přišel při sprintu, následná magnetická rezonance odhalila trhlinu v kvadricepsu.

Bolí to, ale cíl se nemění

Deník L'Equipe informoval o faktu, že lékařský tým Les Bleus měl být od začátku na vážkách, zda je vůbec Benzema připraven hrát na mistrovství světa. List také upozorňuje na nejistotu doktorů ohledně toho, jestli byl kanonýr při vzájemné komunikaci dostatečně transparentní a nenechal si nějaké pochybnosti pro sebe.

Jakmile rodák z Lyonu odpajdal z tréninkového hřiště, byli spoluhráči podle insiderů viditelně rozrušení. Intenzivně se měli pídit po informacích, zda jde o vážný problém, nebo je šance, že opora bude schopná hrát. Ještě v neděli dopoledne někteří netušili, jak se věci mají. Každopádně Benzema už v šest ráno potichu a bez rozloučení opustil hotel v Dauhá, odletěl do Madridu. Vynucená dovolená ho pak zavede do New Yorku.

Parťáka z Realu Madrid Eduarda Camavingu informoval Benzema o své nepřítomnosti zprávou. „Byl naštvaný,“ popsal záložník. Veřejnosti zanedlouho situaci objasnil Benzema na Instagramu: „Nikdy v životě jsem nic nevzdal, ale dnes jsem musel myslet na tým, což jsem dělal vždycky. Rozum mi řekl, abych přenechal místo někomu, kdo bude schopen pomoci našemu mužstvu k tomu, aby prožilo skvělé mistrovství světa.“

Deschamps se ale vzniklou mezeru rozhodl nezaplnit – pokračuje s 25 svěřenci. Což může dokládat to, že ztrátě velké persony navzdory zůstává sebevědomí vysoko. „Bolí to, ale náš cíl se nemění,“ okomentoval stoper Ibrahima Konaté.

Stále platí, že Francie má v ofenzivě obrovskou kvalitu, která rozhodně nevylučuje obhajobu. Jen musí jiné hvězdy snést větší tíhu na svých bedrech, protože pod drobnohledem měl být právě především čerstvý držitel Zlatého míče.

Ve středu proti Austrálii (20:00) – a samozřejmě i v dalších zápasech – se bude gólová produkce čekat zejména od hýčkané superstar PSG Kyliana Mbappého, opory Barcelony jménem Ousmane Dembélé, Antoina Griezmanna z Atlétika Madrid nebo forvarda AC Milána Oliviera Girouda.

V souvislosti se zraněním Benzemy proletěla také španělskými médii zajímavá informace. Je totiž možné, že zkušený útočník nestihne být fit ani ve chvíli, kdy se po mistrovství světa znovu rozběhnou po Evropě soutěže. Což by byl pro Real Madrid značný problémy.

A tak měl situaci u „bílého baletu“ okamžitě sondovat vyjednávací tým Cristiana Ronalda. Ten – jak je známo – by rád co nejrychleji opustil Manchester United. Velmi otevřeně o důvodech promluvil v třaskavém interview s Piersem Morganem a nyní se zdá být nemyslitelné, že by po šampionátu měl pokračovat na slavné anglické adrese. Proto by se nebránil návratu na místo, které velmi dobře zná a kde prožil nejúspěšnější roky své kariéry.

Nicméně Real Madrid nemá zájem.

Tagy: