Děsivé video ukazuje řádění požárů v Coloradu. Rodiny měly na útěk před živlem minuty

Požár v Coloradu pohltil nejméně 500 domů.

Požáry v Coloradu

Rychlý a prudký požár v coloradském okrese Boulder pohltil nejméně 500 domů a donutil k evakuaci asi 35 tisíc lidí, jako zázrakem ovšem nebyl hlášen žádný mrtvý. Příčina požáru se vyšetřuje, způsobit jej mohlo spadlé elektrické vedení.

„Pokud se potvrdí, že nedošlo k žádným ztrátám na životech, můžeme mít v rukou náš vlastní novoroční zázrak,“ řekl guvernér Jared Polis. Jeden nezvěstný člověk se našel a několik dalších lidí bylo ošetřeno se zraněními, uvedly úřady. „Mnoho rodin mělo minuty na to, aby vše, co mohly, daly do auta a odjely,“ popsal Polis.

Přesto stovky lidí přišly o domovy a možná i o všechno, co mají. „Západní část Superioru, staré město Superior, je úplně pryč. To představuje klidně 500 domů,“ sdělil šerif Joe Pelle poté, co spolu s guvernérem proletěl nad oblastí, aby zhodnotil škody.

Pelle připustil, že počet poškozených může ještě vzrůst. Kromě zkázy ve městě Superior šerif uvedl, že viděli desítky vypálených domů i v dalších oblastech.

Recept na katastrofu: vítr a sucho

Požár se rychle šířil kvůli silnému větru a také velkému suchu. „Takovéto silné větry se k nám občas dostanou, ale je to vzácné. Pak se to spojilo s ohnivým živlem a extrémními suchy, které jsme zažili v posledních několika měsících. Byl to prostě recept na katastrofu,“ vysvětlil starosta města Superior Clint Folsom.

Jak rychle vítr začal, tak rychle přes noc utichl a počasí se začalo rychle přehupovat do druhého extrému. V oblasti zničené požárem v pátek platilo varování před sněžením, které také nakonec přišlo. Husté sněžení ale hasičům paradoxně pomohlo.

Způsobilo požár spadlé elektrické vedení?

Podle Pelleho je příčinou požáru spadlé elektrické vedení. Úřady však pokračují ve vyšetřování. Energetická společnost Xcel Energy uvedla, že v oblasti, kde požár vypukl, žádné spadlé elektrické vedení nenašla.

Požáry sužující Colorado uzavřely rok, v němž podle Národního meziresortního požárního centra došlo v celých Spojených státech k více než 58 tisícům požárů na ploše přesahující 7,8 milionu akrů.

Tagy: