Pozdvižení na filozofické fakultě: Uznávaný pedagog měl ukrást knihy za čtvrt milionu korun

Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy otřásá bezprecedentní skandál. Aleš Pohorský, jeden z jejích pedagogů, měl totiž podle zjištění deníku Aktuálně.cz z vysoké školy ukrást několik desítek knih v hodnotě přes čtvrt milionu korun. Oceňovaný historik má kvůli nařčení předstoupit před soud. Sám se k situaci odmítl vyjádřit.

Hlavní líčení v netradičním případu začíná tento týden. „Obžaloba byla podána pro přečin krádeže. Podstatou této trestní věci je odcizení historických knih z budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy,“ sdělila Aktuálně.cz místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. „V případě uznání obviněného vinným navrhuje státní zástupce peněžitý trest sto tisíc korun,“ doplnila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na školách se fixluje s pracovními místy, tvrdí Bek. Má to důvod, o podvod nejde, ohradil se Dobšík

Historik údajně z univerzity odcizil 38 knih za 279 tisíc korun. Podle obžaloby měl s krádežemi začít okolo Silvestra loňského roku. Další cenné tituly si měl následně odnést začátkem ledna a pak začátkem února.

Pohorský je uznávaným literárním historikem a překladatelem, dříve na vysoké škole působil i jako ředitel Ústavu románských studií a je držitelem francouzského Řádu akademických palem, udělovaného za zásluhy ve vzdělání, vědě a kultuře.

Sedmdesátiletý akademik, který nyní působí na vysoké škole jako řadový pedagog, nařčení odmítl komentovat. „Děkuji vám za zájem. V současné době se nebudu k této záležitosti vyjadřovat,“ sdělil redakci Aktuálně.cz. Podobně reagoval i současný ředitel ústavu Petr Čermák. „Vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení se nyní k věci nebudeme vyjadřovat,“ doplnila proděkanka pro vnější vztahy Michaela Slussareff.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: VŠE ruší bakalářky. Chce studentům zabránit, aby jim při psaní pomáhala umělá inteligence

Tagy: