VŠE ruší bakalářky. Chce studentům zabránit, aby jim při psaní pomáhala umělá inteligence

Jedna z fakult VŠE ruší bakalářské práce.

Zrušené bakalářské zkoušky

Umělá inteligence zatím v souboji s vysokými školami vede 1:0. Alespoň v případě bakalářských prací na jedné z fakult Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze. Kdo vlastně text napsal, je velmi těžké ověřit. Škola tak sází na další praktické způsoby, jak prověřit znalosti studentů. A není v tom sama.

Vlastní start-up nebo stáž v zahraničí. To je podle děkana Fakulty podnikohospodářské na VŠE Jiřího Hnilici důležitější než bakalářská práce na papíře. „Mělo by to jít trochu více do praktična, do toho, co se od našich absolventů očekává, že budou dělat,“ řekl pro CNN Prima NEWS Hnilica.

ČTĚTE TAKÉ: Školství chybí vize a regionům peníze, tvrdí odbory. Máte nejasné požadavky, brání se vláda

Současné studenty psaní bakalářských prací ještě čeká. Ti, kteří se ke studiu přihlásí příští rok, se tomu ale už vyhnou. Studenti rozhodnutí kvitují. „Bakalářka už není nezástupná věc, je to super řešení,“ potvrdila jedna ze studentek.

Právě schopnost umělé inteligence napsat text, který je často k nerozeznání od lidského díla, vede vysoké školy ke hledání alternativních způsobů, jak ověřit znalosti studentů. Chtějí také předcházet podvodům při psaní závěrečných diplomových prací. „V některých případech je možnost využívání nedovolených opor až moc silná a s umělou inteligencí ještě roste,“ uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Závěrečné práce nemusejí psát například studenti medicíny a upustila od nich i Právnická fakulta Masarykovy univerzity. „Klasická bakalářská práce se nevyžaduje například na oboru vyšší justiční úředník,“ potvrdil její mluvčí Radim Sajbot.

„Myslím, že tato forma kompetencí se hodí jen pro některé typy vysokých škol, a je na nich, jakou formu ověřování znalostí zvolí,“ dodal šéf resortu školství. Ministr i univerzity očekávají, že vysoké školy se budou snažit provést to i jinak než klasickou bakalářkou.

Tagy:
umělá inteligence studenti studium vysoká škola zkouška Vysoká škola ekonomická v Praze bakalářská práce