Pozor na dehydrataci u domácích mazlíčků, může ukazovat na nevhodné krmivo nebo nemoc

Nedostatečný přísun tekutin, vysoký výdej energie, příliš velké horko anebo onemocnění, to vše může způsobit dehydrataci organismu. Tyto momenty jsou pro kočku či psa velmi náročné a dokáží způsobit i celkový kolaps. Proto je důležité vědět, jak předcházet dehydrataci, jak ji rozpoznat a jaké může způsobit potíže.

Prevence dehydratace

Předcházení dehydrataci je klíčové pro zdraví našich domácích mazlíčků. Základem je zajistit jim dostatek čisté a čerstvé vody. „Miska s vodou by měla být vždy dostupná a plná. Velice důležité je vodu pravidelně měnit a misku pečlivě umýt, aby v ní nezůstávaly bakterie. Kočky jsou specifické tím, že preferují mít misku s vodou i krmivem na klidnějším místě a v oblibě navíc mají kočičí fontánky neboli pítka,” radí Martin Pučálka, odborník ze společnosti Krmiva Pučálka.

Nevhodné krmivo také může přispět k dehydrataci zvířete. Například suché granule obsahují velmi málo vlhkosti, pokud je zvíře konzumuje, mělo by tedy mít k dispozici i dostatek vody. Hydrataci u zvířete snadno podpoříte mokrým krmivem. „Mokrá krmiva v podobě konzerv, vaniček či kapsiček dokáží velice dobře hydratovat zvířecí organismus. Zde je pouze na místě pečlivě prostudovat jejich složení – vhodná je například značka MARP, kde si na své přijdou kočky i pejsci. Pro obě zvířata jsou skvělou volbou a podporou hydratace MARP vývary – hovězí, jehněčí či z divokého losa,” doporučuje Pučálka. Trendem poslední doby je míchání granulí s mokrým krmivem a dalšími doplňky stravy.

Zvíře by mělo mít vždy k dispozici dostatečné množství čisté vody a jeho strava by měla být vyvážená a přiměřená věku, velikosti a zdravotnímu stavu. U těch se speciálními dietními potřebami nebo zdravotními problémy je důležité konzultovat složení a množství krmiva s veterinářem. Navíc některé nemoci mohou zvýšit potřebu tekutin nebo snížit schopnost zvířete tekutiny přijímat. Diabetes, ledvinová onemocnění, rakovina a další vážná onemocnění mohou způsobovat chronickou dehydrataci, kterou je třeba řešit pod dohledem odborníka.

Pokud pes nebo kočka trpí průjmem či zvracením, je důležité neprodleně konzultovat stav s veterinářem, aby se předešlo ztrátě tekutin. Veterinář může navrhnout podání rehydratačních roztoků.

Rozpoznání dehydratace

Dehydrataci lze rozpoznat na základě několika příznaků. Zvíře je zpravidla letargické a může mít  suché dásně a nos. Dalšími příznaky mohou být zvýšená frekvence dýchání, ztráta elasticity kůže, pokles tělesné hmotnosti nebo těžké dýchání. Pokud si všimnete některého z těchto příznaků, je důležité co nejrychleji vyhledat veterináře.

Následky dehydratace

Pokud není dehydratace včas rozpoznána a léčena, může vést k vážným zdravotním problémům, jako je selhání ledvin, šok, kolaps nebo v extrémních případech i smrt. Věnujte proto pozornost příznakům dehydratace a zajistěte svým mazlíčkům dostatečný přísun tekutin.

Tagy:
kočka nemoc miska dehydratace tekutina organismus veterinární lékař