Pozor na zákeřný virus v mobilu. Hackeři mohou na dálku ukrást citlivá data i PIN k telefonu

Uživatelé mobilních telefonů by měli být na pozoru. Kybernetické společnosti totiž odhalily 40 nových variant viru TrickMo, který ohrožuje zejména telefony s operačním systémem Android. Dokáže krást PIN kódy, nahrát obrazovku telefonu a připravit lidi o peníze i citlivá data.

Virus TrickMo, který byl poprvé zdokumentován společností IBM X-Force v roce 2020, zřejmě nabírá mezi hackery na popularitě, píše web Bleeping Computer. Společnost Zimperium totiž nedávno odhalila přes 40 jeho variant. „Naše analýza naznačuje, že mnoho z těchto vzorků zůstává širší bezpečnostní komunitou neodhaleno,“ napsala společnost Zimperium.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mobily ničí mladým lidem duševní zdraví. Omezte je jako tabák, vyzývá expertka z WHO

Jak informoval web Bleeping Computer, mezi hlavní funkce nové verze viru TrickMo patří zachycení jednorázového hesla, nahrávání obrazovky, exfiltrace dat, vzdálené ovládání a další. Dokáží dokonce krást PIN kódy či gesta k odemknutí obrazovky telefonu. Pozor by si prý měli dát hlavně majitelé telefonů s operačním systémem Android.

Krádež PIN kódu pak útočníkům umožňuje odemknout na dálku zařízení, když ho nikdo nesleduje, například v noci, a přímo v telefonu provést nějakou akci – třeba krádež peněz.

Společnost Zimperium zjistila, že malware zasáhl nejméně 13 000 lidí, z nichž většina se nachází v Kanadě a významný počet byl zjištěn také ve Spojených arabských emirátech, Turecku a v Německu. Podle mapy, kterou společnost zveřejnila, se však případy napadení objevily i v řadě dalších zemí, mimo jiné i v Česku.

TrickMo se v současné době šíří prostřednictvím phishingu, takže chcete-li minimalizovat pravděpodobnost nákazy, vyhněte se stahování souborů APK z adres URL zaslaných prostřednictvím SMS nebo přímých zpráv od lidí, které neznáte, doporučuje web Bleeping Computer.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na svobodě vydržel jen 45 dní. Recidivista z Královéhradecka si stihl nakrást statisíce

Tagy:
Kanada Turecko virus Android Spojené arabské emiráty Česko trestná činnost IBM počítačová kriminalita PIN produkty a služby ekonomika, obchod a finance výpočetní a informační technologie Bleeping Computer Zimperium