Pozor na přízemní mrazíky. Ochraňte zeleninu a nízké rostliny, radí meteorologové

Aprílové počasí vydrží i o víkendu

V noci na pátek by zemědělci na severovýchodě České republiky měli počítat podle čtvrtečního upozornění Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s přízemními mrazíky, které mohou poškodit vegetaci. V dalších dvou dnech by podle týdenní předpovědi ale noční teploty neměly klesnout pod nulu, dodali.

V noci na pátek se v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji v polohách do 600 metrů nad mořem podle ČHMÚ objeví přízemní mráz, o kterém se mluví v případě, že pět centimetrů nad zemí se noční teplota dostane pod nulu, zatímco dva metry nad povrchem zůstává nad nulou. Upozornění před tímto mrazem poškozujícím zeleninu platí pro uvedené kraje od pátečních 01:00 do 07:00.

Zemědělci a zahrádkáři by podle meteorologů měli ochránit zeleninu a nízké rostliny před mrazy světlou netkanou textilií. Stromy je možné postříkat drobnými vodními kapičkami, zpravidla před východem slunce. Pomoct může také dýmování či zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu bezprostředně u stromů, uvedli meteorologové.

V sobotu a neděli se mají nejnižší noční teploty pohybovat mezi sedmi až třemi stupni, nejvyšší denní teploty budou v první víkendový den až 17 stupňů, o den později budou mírně nižší. V neděli navíc bude zataženo až oblačno, postupně se občas objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Foukat bude po oba dva dny mírný vítr. Pro podrobnou předpověď klikněte sem.

Tagy: