Vakcína dorazí do Prahy a Brna o víkendu. Jako první se naočkují zdravotníci

Přípravy na očkování.

Nemocnice a jejich přípravy na očkování

Pražské a také dvě brněnské fakultní nemocnice se připravují na první koronavirové vakcíny, které do Česka dorazí o víkendu. Zdravotníci v těchto chvílích plánují rozvrh očkování a zároveň připravují mrazicí boxy na uchování vakcíny. Jeden mrazák váží 400 kilogramů a stojí přes čtvrt milionu korun.

„Každý mrazák má mezi 500 až 700 litry a jedna krabice má velikost 29 x 29 x 4 centimetry, takže jsme schopni pojmout statisíce dávek,“ vysvětlil Ondřej Ludka, náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno. „Vakcíny se musí skladovat při minus sedmdesáti až minus osmdesáti stupních. Jejich teplotu pohlídají nejenom čidla na mrazáku, ale 24 hodin denně taky počítač.“

Technika zdravotnický personál na případné výkyvy teploty upozorní. „Pokud teplota nesplní požadovaná kritéria, objeví se červený kříž a ozve se hlášení lidským hlasem,“ přiblížila Miroslava Beňovská, primářka Oddělení klinické biochemie brněnské nemocnice.

Mezi prvními se proočkuje personál obou brněnských fakultních nemocnic. Od ledna by se pak měla vakcína dostat k nejohroženější skupině – k seniorům a nemocným. „Za měsíc je plánováno zhruba 40 tisíc dávek pro občany Brna a Jihomoravského kraje,“ řekl CNN Prima NEWS náměstek Ludka. Do očkování se postupně zapojí i lékaři v dalších krajských a městských nemocnicích. V největší očkovací centrum na Moravě se pak pravděpodobně promění zatím nevyužitý záložní špitál na brněnském výstavišti.

Ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Zdeněk Hostomský věří, že vakcinace v Česku proběhne v pořádku. „Očkování považuji za triumf medicíny,“ sdělil s tím, že odpor vůči koronavirové vakcíně v některých částech společnosti nechápe.

Tagy: