Rozvodněné toky ztrpčují život po celém Česku. Kde očekávat problémy?

Potápěči asistovali u zavírání vrat Čertovky (25. 12. 2023).

Déšť v kombinaci s táním sněhu nadále zvyšuje hladiny mnoha řek a potoků v Česku. Počet míst, kde toky dosáhly některého ze stupňů povodňové aktivity, stoupl v pondělí na více než 170. Nejvyšší, třetí stupeň, byl zaznamenán na 21 místech. V některých oblastech vyhlásili meteorologové takzvaný extrémní stupeň nebezpečí. Hladiny řek stoupají i v Praze, město proto zavřelo protipovodňová vrata na Čertovce. Potápěči pražských hasičů se při tom potýkali se značnými problémy. Jeden z nich zůstal pod vodou 210 minut. Sázava v Kácově zaplavila některé silnice a dostala se i do sklepů pivovaru.

Pro velkou část ČR platí stále varování ČHMÚ před vzestupem hladin řek a potoků. Výjimkou je pouze jižní část Jihočeského kraje a severní část Moravskoslezského kraje. V západní části Čech už by se měla situace na řekách stabilizovat. „Naopak vzestupy nebo kolísání hladin očekáváme zejména u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu,“ uvedli dopoledne meteorologové. Na několika místech je extrémní stupeň nebezpečí.

Třetí stupeň povodňové aktivity, při kterém už jsou ohroženy životy a majetek v záplavovém území, platil ve 14:00 například na Labi ve stanicích Vestřev, Les Království, Stanovice a Brod, na Orlici v Týništi, na Chrudimce ve stanici Nemošice, na Doubravě v Pařížově, na Sázavě ve Světlé nad Sázavou, Chlístově a Sázavě, na Moravské Dyji v Janově či na Moravě v Moravičanech.

ČTĚTE TAKÉ: Evakuovaní na Jihlavsku mohou domů, hasiči zpevnili hráz rybníka. Jinde nebezpečí povodní trvá

Pražský magistrát nechal preventivně zavřít protipovodňová vrata na Čertovce. Od 13:00 nefungují ani přívozy v Praze 1, 2 a 6 a lidé nesmí na náplavky v Praze 1, 2 a 5. „Od 13 hodin budou platit pro Pražany a návštěvníky Prahy mimořádná bezpečnostní opatření související se zvýšeným rizikem povodní. Uzavřené budou náplavky a aktivované další protipovodňové zábrany. O všech podrobnostech budete nepřetržitě informováni,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Hasičští potápěči asistovali u zavírání vrat Čertovky, ještě předtím museli pod vodou vyčistit kolejnici. „Museli tam být dlouho. Nejdelší pobyt jednoho potápěče byl 210 minut. Na dně bylo velké množství skleněných střepů, o které si potápěči prořezali rukavice a do obleků jim tekla studená voda,“ uvedli hasiči na sociální síti X.

Náplavky jsou uzavřené včetně nástupu a výstupu do lodí a z lodí. Se zaparkovanými auty je nutné odjet, aby nehrozilo žádné nebezpečí ani škoda poškození majetku. Strážníci a správa služeb proto budou vozidla odtahovat. Všechna přijatá opatření platí do odvolání. Výjimku tvoří provoz botelů Admirál, Albatros a Matylda a posádek provozujících plavby lodí, kterých se opatření netýkají.

Na jihu Čech se rozvodní toky na Šumavě

Na jihu Čech vzestup řek čekají na Šumavě, řekla v pondělí Eva Houbová z českobudějovické pobočky ČHMÚ. „Roli bude hrát spíš vítr, srážky budou minimální. Výstraha platí minimálně do středy, jde o tání vlivem teploty a větru. Nežárka a Lužnice, tam jsou druhé a třetí stupně, na Nežárce by to mělo dnes kulminovat, na střední a dolní Lužnici také. Vzestupy by se měly oživit na Šumavě, na Otavě se čekají druhé stupně, kulminovat by měly dnes (v pondělí). V podhůří Šumavy to bude klesat. Vzestupy se čekají na Lomnici a Skalici,“ konstatovala Houbová.

Druhého povodňového stupně, tedy pohotovosti, dosáhla na jihu Čech Lužnice v Bechyni, Černovický potok v Tučapech a Žirovnice v Žirovnici. Na Vysočině se dostaly na druhý stupeň Trnava v Hořepníku na Pelhřimovsku, Sázava ve Žďáru nad Sázavou, v Sázavě u Žďáru, ve Světlé nad Sázavou, v části Světlé s názvem Josefodol a pak Šlapanka v Mírovce na Havlíčskobrodsku.

Na Královéhradecku se rozvodnily Cidlina, Úpa či Metuje

V Královéhradeckém kraji byla dopoledne na druhém povodňovém stupni Cidlina v Novém Bydžově na Hradecku, Bystřice v Rohoznici na Jičínsku, Úpa ve Zliči na Náchodsku, Metuje v Krčíně na Náchodsku, Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí, Divoká Orlice v Kostelci nad Orlicí a v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, Kněžna v Rychnově nad Kněžnou a také Zdobnice ve Slatině nad Zdobnicí. První povodňový stupeň platil ráno například na Metuji, na Stěnavě na Náchodsku nebo na Bělé na Rychnovsku.

Vodní laguna se vytvořila například u mateřské školy v Hostinném na Trutnovsku, kde hasiči čerpali vodu, přemisťovali vybavení do vyššího patra a navezli několik vysoušečů. „Zasahovat jsme museli také v Kohoutově, kde začal přetékat rybník. Podařilo se vyčistit stavidla a kanál, voda již dále nepřibývala,“ uvedli ráno hasiči.

V Pardubickém kraji vystoupala na druhý stupeň například Doubrava ve Žlebech nebo Divoká Orlice v profilu Nekoř.

Na Olomoucku je třetí stupeň na Moravě v Moravičanech

Řeka Morava v Moravičanech na Šumpersku před polednem dosáhla třetího povodňového stupně. Podle starostky obce Jaromíry Saňákové je však řeka v korytě a situace je klidná. Druhý povodňový stupeň v Olomouckém kraji i nadále platí na Moravské Sázavě v obci Lupěné, na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku, na Romži v Polkovicích na Přerovsku a nyní také ve Velké Bystřici. První povodňový stupeň je na sedmi místech, uvedl k 15:30 Český hydrometeorologický ústav.

Třetího povodňového stupně dosáhla Morava v Moravičanech v 11:30, kdy dosáhla 300 centimetrů. Hladina tam nyní dosahuje 314 centimetrů. V obci zasedla povodňová komise, podle starostky je však situace poměrně klidná. „Voda je v korytě, prognóza je již optimističtější, než byla ráno. Situaci monitorujeme, hasiči to objíždí, už by se měla situace zklidňovat,“ řekla starostka.

Moravská Sázava v Lupěné nyní dosahuje 207 centimetrů; druhý povodňový stav se vyhlašuje od dosažení dvou metrů. V Lošticích na Třebůvce hladina nyní dosahuje 193 centimetrů, i tam už jde o setrvalý stav. V Polkovicích druhý stupeň, který se počítá od 220 centimetrů hladiny vody, překročila řeka Romže v 11:00, hladina nyní stále dosahuje 228 centimetrů. Po poledni překročila druhý stupeň povodňové aktivity také Bystřice ve Velké Bystřici na Olomoucku. Ten se vyhlašuje od 200 centimetrů, hladina tam nyní dosahuje 214 centimetrů, uvedl ČHMÚ.

První povodňový stupeň platil k 15:30 nadále v Habarticích na Šumpersku, v Raškově na Šumpersku, v Dlouhé Loučce, Uničově a ve Šternberku na Olomoucku, v Kokorách na Přerovsku a ve Stražisku na Prostějovsku. Voda zaplavila také náplavku v Olomouci, která je nyní uzavřena.

Na Ústecku jsou problémy na Labi

V Ústeckém kraji platil ráno druhý povodňový stupeň na třech místech. Město Louny nechalo uzavřít stezku okolo Ohře, protože se voda rozlévá a hrozí sesuv půdy. Na řece v Lounech platí druhý stupeň povodňové aktivity. V 11:00 zahájilo Povodí Ohře odpouštění Nechranické přehrady. Druhý stupeň platí také na Bílině v Trmicích v Ústí nad Labem a v Děčíně. První stupeň je v regionu na několika místech, vyplývá z informací na webu Povodí Ohře a Povodí Labe.

Hladina Ohře v Lounech vystoupala o půlnoci na 451 centimetrů, v 11:20 měla 449 centimetrů. Město doporučilo lidem, aby přeparkovali automobily dál od Ohře a nevenčili psy v blízkosti řeky. U Ohře v Lounech je zahrádkářská kolonie nebo výstaviště. Město vyzvalo občany, aby svůj majetek zabezpečili.

Řeka Bílina v Trmicích dosahovala ráno k 216 centimetrům, třetí stupeň se vyhlašuje při výšce 230 centimetrů. Labe v Děčíně je na úrovni 516 centimetrů, nejvyšší stupeň povodňové aktivity se vyhlašuje, pokud hladina překročí 560 centimetrů.

První povodňový stupeň platí ještě na Ohři ve Stranné v Krušných horách, na dvou místech na Chomutovce a potoku Liboc ve Vilémově na Chomutovsku. V Povodí Ohře je první stupeň také například na Bílině na Chomutovsku, na Flájském potoce v Krušných horách. Stejný stupeň platí na Kamenici v Srbské Kamenici na Děčínsku. Na Labi platí v Ústí nad Labem a Litoměřicích také první stupeň povodňové aktivity.

Ve Zlínském kraji stoupá hladina Luhačovického potoka

Na pěti místech Zlínského kraje byl ráno kvůli zvedajícím se hladinám toků první stupeň povodňové aktivity. Ve všech případech jde podle meteorologů o setrvalý stav, výjimkou je Luhačovický potok v místní části Luhačovic Polichnu, kde hladina stále stoupá.

První stupeň zaznamenali hydrologové kromě Polichna také na odtoku pod vodní nádrží Karolinka, na Bystřičce pod nádrží, v Bojkovicích a v Uherském Brodě. Tam tající sníh zvedl hladinu řeky Olšava, která nyní dosahuje 343 centimetrů. Druhý povodňový stupeň tam platí od 400 centimetrů, hladina však již několik hodin nestoupá.

Ve středních Čechách je uzavřeno několik silnic

Ve Středočeském kraji platil dopoledne druhý pohotovostní stupeň Pohotovost na Sázavě v Kácově, Nespekách a ve Zruči nad Sázavou, na Jizeře v Bakově nad Jizerou a Chotýšance ve Slověnicích. Kolem poledne dosáhlo druhého stupně i Labe v Kostelci nad Labem. Na vzestupu byla Sázava ve Zruči a Kácově a Labe v Kostelci. Povodňová komise obce s rozšířenou působností a města Mladé Boleslavi vyhlásila v 6:00 druhý stupeň povodňové aktivity v záplavovém území Jizery.

Krajští cestáři byli podle mluvčí Petry Kučerové nuceni kvůli rozlitým hladinám řek uzavřít některé silnice. Ráno musela být uzavřena silnice III/27922 mezi Loukovem a Doubravou a kvůli zatopení silnice III/ 27917 je neprůjezdný i úsek mezi obcemi Mohelnice nad Jizerou a Koryta. Ze stejného důvodu je nadále za obcí Hředle uzavřena silnice III/1172, dodala mluvčí.

Na Vysočině upouštějí rybníky

Na Vysočině se dostaly na druhý stupeň Trnava v Hořepníku na Pelhřimovsku, Sázava ve Žďáru nad Sázavou, v Sázavě u Žďáru, ve Světlé nad Sázavou, v části Světlé s názvem Josefodol a pak Šlapanka v Mírovce na Havlíčkobrodsku. „Do několika hodin pravděpodobně kolem oběda bude třetí stupeň v Třebíči. Podstatnou část zvýšeného průtoku řeky Jihlavy pojme vodní dílo Dalešice,“ uvedl předseda krajské povodňové komise Martin Hyský (SOCDEM).

Na několika místech kraje Vysočina museli hasiči upouštět kvůli tání vodu z rybníků. Ve Velkém Meziříčí jsou od neděle postavené zábrany. V Havlíčkově Brodě lidé preventivně dali pytle s pískem na místa, která bývají při povodni zatopená. V Mrákotíně na Jihlavsku došlo k narušení hráze rybníka. Kvůli nebezpečí evakuovali 49 lidí ze zhruba 20 domovů. Hasiči hráz později vyztužili a evakuovaným umožnili bezpečný návrat domů.

Tagy:
povodeň Jihočeský kraj Český hydrometeorologický ústav Česko Ohře Labe okres Trutnov Stanovice Vestřev Vodní nádrž Les Království