Příhoda s Libuškou a letní kostýmy v zimě. Trávníček se po 50 letech vrátil na zámek z Popelky

Pavel Trávníček na zámku Moritzburg

Pavel Trávníček se po 50 letech vrátil na Moritzburg

Letos uplynulo přesně 50 let od uvedení ikonické pohádky Tři oříšky pro Popelku. Představitel prince Pavel Trávníček při této příležitosti vyrazil na německý zámek Moritzburg, kde se část snímku natáčela, a setkal se tam s fanoušky. Někteří za ním jeli dokonce až z Norska. Herec také zavzpomínal, jaká byla tehdy na saském zámku zima a jak ji museli herci přetrpět v letních kostýmech. Připomněl si i jednu příhodu s Libuší Šafránkovou, která dokazovala hereččinu statečnost a odhodlanost. Podle Trávníčka byla Šafránková jedinou skutečnou Popelkou na světě.

Filmování pohádky, která je nejen v Česku, ale i v celé Evropě neodmyslitelně spjata s Vánoci, probíhalo z podstatné části na německém zámku Moritzburg. Natáčela se tam například scéna, kdy Popelka prchá z plesu a na schodech ztrácí střevíček. Návštěva Moritzburgu i po tolika letech vzbuzuje v herci Pavlovi Trávníčkovi silné emoce. „Původně jsem myslel, že to bude trošku smutné. Ale není, protože je to velký úspěch i po 50 letech. Když film takhle dlouho vydržel, tak je tady jistá naděje, že by mohl vydržet i dalších 50 let,“ řekl pohádkový princ redakci CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jak znáte pohádku Princ a Večernice? Natáčení bylo pro Šafránkovou zcela výjimečné

„Vždy, když přijedu na Moritzburg, tak se mi v srdci otevře zvláštní schránka, protože člověk si nejlépe pamatuje věci z mládí. Tento zámek pro mě znamená hodně, šťastnou cestu v kariéře i v životě. Je to nezapomenutelný okamžik, protože mě to tu spojuje s mnohými lidmi, se kterými jsem tady pracoval. Evokuje mi to vzpomínky, které se už za ta léta samozřejmě přetvořily. Herci fabulují a vymýšlejí si, aby to bylo zábavné,“ pokračoval Trávníček.

Český herec má i po 50 letech velkou základnu fanoušků, obzvlášť v Německu. „Každou zimu si pustím Popelku alespoň desetkrát. Je tak kouzelné, že sem dorazil a mohla jsem ho konečně poznat i obejmout. Myslím, že až přijdu domů, budu brečet štěstím. Stále se ještě třesu radostí,“ prozradila redakci jedna z německých fanynek krátce poté, co jí Trávníček podepsal knihu. Na Moritzburg, který se nachází v blízkosti Drážďan, se v den, kdy tam Trávníček křtil svoji knihu Tři oříšky pro Prince, vydali fanoušci nejen z Česka a Německa, ale i z podstatně větší dálky. „Byli tu lidé z Norska, Švýcarska, ale i z Pobaltí,“ řekla pro CNN Prima NEWS Margitta Henselová, kurátorka výstavy na saském zámku. „Běžně sem přijíždějí návštěvníci z Česka, Polska, dříve také z Ruska,“ doplnila.

Léto v zimě

Pohádka se měla původně natáčet v létě, nakonec se ale plány změnily a natáčení bylo přesunuto na zimu. To s sebou samozřejmě přineslo mnoho komplikací. „Byla příšerná zima, sníh ale nebyl. Vzniklo několik pokusů, jak by se sníh mohl nahradit. Třeba polystyren – přivezli kuličky a vysypali je. Jenže foukl vítr a byly fuč. I přesto, že nikoho ani ve snu nenapadlo, že se z Popelky stane to, co se stalo, jsme byli trpěliví,“ podotkl oblíbený herec.

„Protože se psal rok 1973, technika byla ve srovnání s dneškem primitivní. Vše se nakonec podařilo a my jsme to vydrželi. Byli jsme mladí a zvládli jsme to i v letních kostýmech. Dnes se všichni ptají, jak jsme to mohli vydržet jenom v punčocháčích. Bylo minus sedmnáct, to už by se dneska nedalo,“ zamyslel se pohádkový princ

Podle Trávníčka byla představitelka Popelky Libuška Šafránková naprosto výjimečná osobnost. „Libuška byla drobná a nádherná Popelka, jediná na světě,“ zdůraznil. „Byla velice skromná, ale ve svém srdci strašně statečná,“ zavzpomínal na svou kolegyni. „Všechny náročné scény na koni hrdinsky překonávala. Jel jsem kolem, když prala v potoce. Byla strašná zima. Volal jsem na ni, že má úplně červené ruce. Ona mi řekla, že až budou fialové, tak toho nechá,“ připomněl si závěrem jednu z mnoha vzpomínek na Šafránkovou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vařím skvělou rybí polévku, pochlubil se Pavel Trávníček. Vánoce se u něj nesou v duchu tradic

Tagy: