Přál jsem si prezidenta bez komunistické minulosti, řekl Fiala. Pavla však pochválil

premiér Petr Fiala (ODS)

Co na to premiér (3)

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) by si nepřál prezidenta s komunistickou minulostí, kandidát Petr Pavel si ovšem vysloužil respekt i v zahraničí. Premiér to řekl v pravidelném pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS. Sám je prý rozhodnut, koho bude volit.

„Nějak se netajím tím, že bych si přál, abychom více než třicet let po listopadu měli prezidenta bez komunistické minulosti. Podporujeme tři kandidáty, kteří jsou zvažováni našimi voliči a naplňují představu, jak má vypadat hlava státu,“ uvedl premiér.

Petr Pavel si však podle něj vysloužil respekt svojí prací. „Sloužil České republice ve vysokých funkcích v zahraničí, nepochybně naplňuje prozápadní orientaci, má jasný respekt k Ústavě a demokratickým principům. To je důležité,“ sdělil Fiala.

Připomněl minulost expremiéra Andreje Babiše (ANO). „A také se podívejme, kdo je hlavním protikandidátem a jakou má minulost. To je také podstatné,“ doplnil.

Dodal, že sám je již rozhodnutý, koho podpoří. „Vím, koho budu volit, ale jméno neřeknu. Volba je tajná a nechci ovlivnit lidem výběr. Ve druhém kole jasně řekneme, kterého kandidáta podpoříme,“ řekl.

V tuto chvíli ale víc sdělit nechce. „Budeme postupovat podle toho, jak se situace bude vyvíjet, a nepochybně ve druhém kole volby dáme jasnou podporu,“ uvedl.

Celý rozhovor s premiérem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: