Rusko je třeba dostávat do čím dál větší izolace, řekl Fiala po návratu z Ukrajiny

Český vicepremiér Vít Rakušan, český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula, premiér Petr Fiala a předseda ukrajinské vlády Denys Šmyhal

Spor o ukrajinské obilí

Část české vlády má za sebou návštěvu Ukrajiny. Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání s tamní vládou uvedl, že se obě země shodly na prohloubení vzájemné spolupráce. Rovněž řekl, že je třeba dostávat Rusko do čím dál větší izolace. Rusko nadále ostřeluje ukrajinská města.

Několik členů vlády premiéra Petra Fialy (ODS) absolvovalo návštěvu Kyjeva, kde jednali s ukrajinským kabinetem. Plánovaný příjezd českých ministrů se zpozdil v důsledku ranního ruského bombardování ukrajinské metropole. Členové vlády si prohlédli následky ostřelování, poté vyrazili jednat s ukrajinskými protějšky.

Kromě Fialy na Ukrajinu odcestoval i první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), dále ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) či ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Fiala po návratu z Kyjeva uvedl, že návštěva splnila svůj účel. „Měli jsme možnost vidět obytné budovy, které byly zničeny ruskými útoky krátce před naším příjezdem. Opět jsme si připomněli, jakým utrpením a výzvám naši ukrajinští přátelé čelí. Je to důkaz, že musíme v naší podpoře Ukrajiny vytrvat. Rusko je třeba dostává do čím dál větší izolace. Sankce fungují,“ řekl český premiér.

Ukrajinskými městy Poltava a Mykolajiv v noci na úterý otřásly exploze. Podle ruskojazyčného serveru BBC ale zatím nejsou hlášeny masivní ruské útoky jako v pondělí ráno a v předchozích týdnech. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve oznámil, že Rusko na jeho zemi vyslalo v pondělí 55 střel. Čtyři silné exploze po půlnoci hlásili na sociálních sítích obyvatelé Mykolajivu.

Tagy: