První obviněný v Hlubučkově kauze je ve vazbě. Žalobce ji chce ještě pro další dva

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN)

Vazba pro tři obviněné v Hlubučkově kauze

Soud v pátek poslal do vazby prvního z obviněných v kauze korupce v pražském dopravním podniku. Novinářům to řekl dozorující státní zástupce Adam Borgula, který obviněného nejmenoval. Vazbu žádá ještě pro další dva stíhané lidi. Jedním z nich je bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), což potvrdil jeho advokát Lukáš Trojan. Podle žalobce hrozí, že by obvinění mohli uprchnout, nebo působit na dosud nevyslechnuté svědky či spoluobviněné.

O návrzích státního zástupce rozhoduje Obvodní soud pro Prahu 9. U prvního obviněného souhlasil s tím, že panují důvodné obavy, že by mohl uprchnout nebo působit na dosud nevyslechnuté svědky či spoluobviněné. „Aby osoba byla vzata do vazby, musí soud shledat, že trestní stíhání je důvodné. Mám za to, že k tomuto závěru zdejší soud dospěl,“ sdělil Borgula. Doplnil, že daný obviněný člověk je stíhaný za účast na organizované zločinecké skupině.

Hlubučkův advokát Lukáš Trojan v pátek novinářům řekl, že jeho klient snáší pobyt v policejní cele „jako každý, takže normálně“. „Zatímco v médiích je označován za řekněme spoluřídící osobu té skupiny, z usnesení o zahájení trestního stíhání nic takového jednoznačně nevyplývá. Jeho role je tam podle mého hodnocení spíše okrajová,“ zdůraznil.

Podle právní kvalifikace, kterou zveřejnilo pražské vrchní státní zastupitelství, čelí někteří z trojice obviněných stíhání rovněž za požádání o úplatek s cílem opatřit si značný prospěch a také za nedovolené nakládání s drogami. V souvislosti s drogami média zmiňovala zlínského podnikatele a lobbistu Michala Redla, který byl podle policejních dokumentů zároveň hlavou celé skupiny. Je tedy možné, že třetím obviněným, o jehož vazbě bude v pátek soud rozhodovat, je právě on.

Mezi obviněné patří podle čtvrtečních informací webu Seznam Zprávy i vedoucí jednotky informačních technologií dopravního podniku Luděk Šteffel, šéf právního odboru Dalibor Kučera, vedoucí odboru technické správy objektů Martin Vejsada, různí podnikatelé, osobní řidič Redla či obchodní zástupce radiokomunikační firmy.

Seznam Zprávy ve čtvrtek také napsaly, že policie chce kromě 11 již stíhaných lidí obvinit i ekonomického náměstka dopravního podniku Mateje Augustína a podnikatele Pavla Dovhomilija. Deník Právo informoval o tom, že policie nakonec obvinila 13 lidí.

Podle Seznam Zpráv byl hlavou skupiny Redl, který v minulosti spolupracoval s uprchlým zločincem Radovanem Krejčířem. Skupina podle policie „systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od ‚vítězných‘ firem úplatky“, uvedl web.

Opozice požaduje odvolání Rakušana

Hlubuček ve čtvrtek rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Ve středu po výzvě vedení strany rezignoval na všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě. Hnutí STAN mu pozastavilo členství. Hlubuček se vzdal také členství v dozorčí radě DPP.

Hlubučkův obhájce Lukáš Trojan uvedl, že popis jednání jeho klienta, který je v usnesení o zahájení trestního stíhání, se diametrálně liší od toho, jak je Hlubuček a jeho role v kauze DPP, na základě informací uniklých od médií, veřejně prezentována. „Lze tedy jen apelovat, aby i v případě Ing. Hlubučka jako osoby veřejného zájmu byl respektován princip presumpce neviny,“ uvedl Trojan.

Někteří zástupci opozice požadují i odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Domnívám se, že ovlivňování z pozice ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nehrozí, to by si žádný tak vysoce postavený politik nedovolil. Případ je pod drobnohledem novinářů, veřejnosti, toho bych se neobával,“ uvedl politolog Pavel Šaradín.

Tagy: