Právník Wintr: Pokud se prezident Zeman nezotaví, může ho vyšachovat Senát s poslanci

Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie na CNN Prima NEWS

Je Miloš Zeman schopný vykonávat prezidentskou funkci?

Prezident republiky by za běžných okolností měl svolat ustavující schůzi Poslanecké sněmovny a přijmout demisi staré vlády. V případě, že se Miloš Zeman nezotaví, může Senát podle Ústavy vyvolat řízení, na základě kterého by konstatoval prezidentovu neschopnost vykonávat funkci. Ve vysílání Hlavních zpráv na CNN Prima NEWS to řekl ústavní právník Jan Wintr.

Zeman byl v neděli v poledne převezen sanitkou do Ústřední vojenské nemocnice za doprovodu prezidentské kolony. Podle ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala jsou důvodem hospitalizace komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Prezident je podle něj hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny. Převoz Zemana do nemocnice vyvolal otázky ohledně sestavování nové vlády, při kterém prezident hraje klíčovou roli.

„Prezident republiky by měl svolat ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. V Ústavě je ale náhradní řešení, že pokud tak neučiní, sejde se dolní komora dle zákona 30. den od voleb. Akt, který prezident musí učinit, je přijmout demisi staré vlády, což se má stát po ustavující schůzi Sněmovny,“ řekl v Hlavních zprávách ústavní právník Jan Wintr.

Jinými slovy je potřeba, aby byl Zeman nejpozději za měsíc schopen jmenovat nového předsedu vlády, jinak tuto funkci převezme předseda dolní komory. Samotná povolební vyjednávání nicméně mohou bez problémů proběhnout i bez prezidenta.

„Jejich smyslem je hledat nějakou koaliční dohodu na vytvoření většinové vlády v Poslanecké sněmovně, čili ten čas před ustavující schůzí lze jistě využít k tomu, aby se vedla politická vyjednávání vyjednávání mezi různými stranami. Ty potom mohou po ustavující schůzi poměrně hladce dojít ke jmenování nového předsedy vlády i kabinetu – třeba podle už uzavřené koaliční dohody,“ pokračoval specialista na ústavní právo.

Situace ale může dojít až k tomu, že bude aktivován článek 66 Ústavy, v rámci jehož řízení by Senát mohl konstatovat neschopnost prezidenta vykonávat svou funkci. K tomu je potřeba i souhlas Poslanecké sněmovny.

„Řekl bych, že je úkolem všech státních orgánů, aby zajistily fungování země. Aby nejpozději za ten měsíc byl někdo schopen přijmout demisi vlády a jmenovat novou. Pokud se prezidentův stav nezlepší, tak je jen v pořádku, že se Senát připravuje k vyvolání řízení podle článku 66 naší Ústavy,“ řekl na závěr Wintr.

Tagy: