Prázdná pláň a hrstka protestujících. Na demonstraci Chcípl PES téměř nikdo nedorazil

Na Letenské pláni začala demonstrace pod hlavičkou hnutí Chcípl PES.

V Praze se konají i demonstrace proti vládě

Setkání všech občanů, kteří odmítají totalitu v jakékoli formě a svoboda pro ně není jen prázdné slovo. S tímto heslem se 17. listopadu rozhodla demonstrovat iniciativa Chcípl PES. Na pražskou Letenskou pláň ale dorazila jen hrstka lidí.

„Chtěl jsem tu být do večera, ale asi to tak nedopadne. Nikdo už nepřijde,“ komentoval smutně situaci na Letenské pláni jeden z demonstrantů. Z reproduktorů na místě hrály pouze písničky, například od zpěváka Jarka Nohavicy.

„Chtěli jsme uctít památku všech padlých studentů, kteří položili život za svobodu a demokracii, a chtěli jsme ukázat české vládě, že problémy nejsou jen v zahraničí, ale hlavně i v České republice. Hájíme zájmy střední třídy, opět na nás dopadá neschopnost vlády,“ odůvodnil akci organizátor Jiří Janeček.

Narážka na svetry Pekarové

Demonstrace začala ve 12 hodin, konec je však avizován až ve 20 hodin. Dá se tak předpokládat, že na místo ještě někteří demonstranti dorazí. Organizátoři lákají občany na pivo, svařák nebo klobásu. „Kdo na sobě bude mít dva svetry, má pivo jen za 20 korun,“ uvádí se na webu Chcípl PES.

Iniciátoři akce tak narážejí na výrok předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), která uvedla, že Češi mohou pomoci situaci ohledně spotřeby energií například i tím, že si vezmou další svetr.

Iniciativa Chcípl PES vznikla v době koronavirové pandemie, stavěla se například proti povinnému očkování proti covidu i opatřením proti jeho šíření. Kandidovala v podzimních parlamentních volbách, ve kterých získala 0,4 procenta hlasů.

Tagy:
demonstrace politika Letná Markéta Pekarová Adamová protesty demonstranti Jaromír Nohavica vláda Praha Chcípl pes Chcípl PES Otevřeme Česko normálnímu životu