Piráti budou volit předsedu. Vyhraje Bartoš, kapři si rybník nevypustí, míní komentátor

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na zasedání celostátního fóra České pirátské strany

V brněnském hudebním klubu Sono Centrum začalo v sobotu ráno celostátní fórum Pirátů, na kterém si vládní strana zvolí nové vedení. O funkci předsedy se znovu uchází Ivan Bartoš. Proti němu kandiduje europoslankyně Markéta Gregorová. Favoritem je Bartoš, má 12 nominací, Gregorová dvě. Hned po zahájení fóra drželi Piráti minutu ticha za oběti střelby na filozofické fakultě v Praze.

Pro účast přímo v Sono centru se registrovalo asi 500 členů, řekla mluvčí Pirátů Lucie Švehlíková. On-line však může hlasovat celá členská základna, kterou nyní tvoří zhruba 1 200 lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Vyplácení důchodů bude v budoucnu problém. Na penzi si odložte miliony, varují ekonomové

Na pozice místopředsedů je zatím 13 kandidátů, největší podporu má europoslanec a lídr evropské kandidátky Pirátů Marcel Kolaja. Z nynějších místopředsedů obhajuje svůj post ještě Hana Hajnová.

Komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis ve vysílání odhadoval, že pravděpodobně zvítězí znovu Bartoš. „Kapři si rybník nevypustí,“ řekl. Vládní účast Pirátů je podle něj důležitá také proto, že mnozí straníci získali pozice na ministerstvech a jinde ve státní správě.

Bartoš: Motivace mi nechybí

Piráti by podle obhajujícího předsedy Bartoše měli voličům dále nabízet změnu a překonávat bariéry. V projevu na sobotním celostátním fóru v Brně zdůraznil výdrž, pracovitost, obětavost a odvahu dělat správné věci.

„Motivace mi nechybí,“ řekl Bartoš, hovořil také o tahu na branku a touze po svobodě, což pokládá za své silné stránky a zároveň i charakteristiky celé strany.

Europoslankyně Gregorová zase ve své kandidátské řeči slíbila, že bude naslouchat všem členům, tedy i těm, kteří nejsou zcela spokojeni s dosavadním působením Pirátů ve vládě. Naslouchání oběma křídlům strany podle ní povede stranu ke vzletu. Pracovat chce především na vnitřní podobě strany a naslouchat diskusi.

„Nehodlám stranickou diskusi válcovat, chci použít obě křídla ke vzletu,“ uvedla Gregorová s tím, že se neleká ignorace, výsměchu a už vůbec ne boje a ví, v čem nemají Piráti ustupovat a v čem použít diplomatické vyjednávání. Řekla také, že se její kandidaturou nekoná „růžová revoluce“ a přeje si, aby delegáti volili informovaně. Řeč ukončila pozdravem „čauky mňauky“.

Piráti šli v roce 2017 do sněmovních voleb samostatně, získali 10,79 procenta hlasů a 22 poslaneckých křesel. V roce 2021 kandidovali v koalici s hnutím STAN, podpořilo ji 15,62 procenta voličů, avšak Piráti získali jen čtyři mandáty, zatímco STAN jich má 33. Nyní tvoří součást vládní koalice s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Celostátního shromáždění Pirátů se jako host účastní i předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Tagy:
Ivan Bartoš Česká pirátská strana Marcel Kolaja Hana Hajnová