Předávání vysvědčení komplikoval koronavirus. Na některých školách žáci známky nedostali

Předávání vysvědčení

Na většině škol se v pondělí předávalo pololetní vysvědčení. Situaci ale mnohdy komplikovala pandemie koronaviru. Některé děti byly doma v karanténě či izolaci, jiné se ráno pozitivně otestovaly.

Už v pátek bylo na mnoha školách několik dětí v karanténě. Například na 1. základní škole v Plzni bylo z tisícovky žáků 70 dětí pozitivních a 230 v karanténě. A v pondělí ráno se opět testovalo, což několika školám zkomplikovalo předávání pololetních vysvědčení. „Pozitivních je zatím zhruba kolem 13,“ uvedla v dopoledních hodinách pracovnice sekretariátu 1. ZŠ Plzeň Marie Czibiková. A tak některé děti v pondělí vysvědčení nakonec nepřebraly.

Na škole zvažovali i vypsání ředitelského volna, nakonec k tomu ale nedošlo. „Zatím to všechno vykryjeme pedagogickými zaměstnanci. Teď začala být situace špatná na prvním stupni, kde je víc jak čtvrtina kolegyň covid pozitivních,“ uvedl ředitel 1. ZŠ Plzeň Radek Dolenský.

Vysvědčení tak na škole budou předávat postupně podle toho, jak se budou pedagogové i žáci vracet. Například třída 4. A je v karanténě. Děti by do školy měly přijít ve čtvrtek, kdy dostanou i pololetní vysvědčení.

Některé děti známky nedostaly

Některé děti ale vysvědčení dostaly už v pondělí. „Známka je jenom míra toho, jak si v tom předmětu žáci stojí. Nevypovídá nic o tom, jaké děti jsou,“ upozornila třídní učitelka 5. C 1.ZŠ Plzeň Lucie Mandelíčková.

Známky se však nedávají všude. Vysvědčení se slovním hodnocením dostali například žáci v Českých Budějovicích. „Znevýhodněné děti nejsou hlavně proto, že se díky formativnímu a slovnímu hodnocení učí znát samy sebe,“ myslí si učitelka ze Základní školy Waldorfská České Budějovice Milena Vlčková.

Naopak ze samých jedniček se v pondělí většinou radovali prvňáci v Trhových Svinech. „Za vysvědčení mám slíbené penízky a koťátko,“ svěřila se jedna z žákyň. Na škole pro sluchově postižené v Praze rozdával žákům vysvědčení ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Pololetní prázdniny si žáci i studenti užijí v pátek. A například do Jihlavské zoo budou mít školáci s vysvědčením vstup za symbolickou korunu.

Tagy: