Předpověď na měsíc: Léto se v červnu přihlásí o slovo, před prázdninami se čekají pařáky

Počasí

Počasí 30.5.2023 6:50

Nezaprší a nezaprší, tak by se zjednodušeně dala číst červnová předpověď počasí vydaná Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ). Úvod měsíce se totiž obejde takřka bez deště či přeháněk, od druhé půlky období se situace začne pomalu měnit a deštníky bude přeci jen potřeba. Co se týče teplot, červen očekávejte spíše průměrný, teprve s blížícím se červencem se hodnoty vyšplhají až ke třiceti stupňům.

„Počasí v příštích čtyřech týdnech jako celku předpokládáme teplotně průměrné, srážkově podprůměrné,“ uvádí meteorologové v měsíčním výhledu s tím, že počasí by nemělo ničím výrazně překvapit.

„První týden předpovědi (29. 5. – 4. 6.) bude téměř beze srážek. Ve druhém týdnu (5. 6. – 11. 6.) se srážky pravděpodobně objeví, přesto zůstanou pod průměrem,“ pokračují experti. Třetí a čtvrtý týden – tedy od 12. do 25. června – počítejte s občasnými přeháňkami či deštěm.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Absurdní počasí: Tlaková výše Vera přinese do Česka léto, jižní Evropě ale hrozí katastrofa

Týdenní průměry nejnižších nočních teplot by se v jednotlivých týdnech měly pohybovat kolem 10 °C, ty denní pak kolem 23 °C. V úvodu časového období by denní maxima mohla dosáhnout zmiňovaných 23 °C. S blížícím se červencem však mohou teploměry ukazovat vyšší hodnoty. Druhý týden se rtuť vyšplhá ke 25 °C, třetí a čtvrtý vystřelí teploty až k tropické třicítce.

ČHMÚ přesto upozorňuje, že se jedná o měsíční výhled, který ukazuje spíš nastupující trendy ve vývoji počasí. Nejde tedy o předpověď počasí, kterou lze podrobněji určit v horizontu jednoho týdne.

Tagy: