Očkování u praktiků. Od března budou moci lidé nad 80 let na vakcínu ke svému lékaři

Očkování seniorky

Praktici a očkování

Senioři nad 80 let by se mohli už od března nechat očkovat proti covidu v ordinacích u svých praktických lékařů. CNN Prima NEWS to potvrdil předseda jejich sdružení Petr Šonka. Seniorům tak odpadne starost s registrací do systému. Tu za ně budou dělat právě obvodní lékaři.

K seniorům, kteří se chtějí nechat očkovat proti nemoci COVID-19 u svého praktického lékaře, patří mimo jiné Anna Sedláčková. Ta se očkovacího centra obávala. „Nenechám se očkovat ve velkém. Počkám si, až mi zavolá paní doktorka,“ vysvětlila Sedláčková, která se z uvedených důvodů zatím v systému nezaregistrovala. Už v březnu by to za ni mohl udělat její praktický lékař přímo z ordinace.

„Pacienti, kteří se ve věkové skupině 80 plus budou očkovat u nás a nikde se zatím neregistrovali, v budoucnu nebudou ani muset – to uděláme my,“ potvrdil CNN Prima NEWS předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Někteří z nich jsou připraveni očkovat seniory i nad rámec své pracovní doby. Například praktický lékař Karel Wróbel je přesvědčen, že on i mnoho jeho kolegů by v případě velkého zájmu o očkování registrovali i mimo ordinační hodiny.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by se vakcíny mohly objednávat přímo do ordinací praktiků. Každý z nich ale bude muset nahlásit přesný počet pacientů, který bude schopen naočkovat. „Požádali jsme všechny odborné společnosti, aby nám řekly závazně kapacity, které jsou schopni jednotliví lékaři alokovat,“ doplnil Blatný.

Během tohoto týdne by se měly vyřešit technické záležitosti tak, aby byla registrace seniorů pro praktiky co nejjednodušší. Resort zdravotnictví však přesto apeluje na seniory, kteří už mají svůj termín vakcinace, aby ho nerušili jen kvůli tomu, že by se radši nechali očkovat u svého praktického lékaře.

Tagy: