PŘEHLEDNĚ: Česko čeká další vlna rozvolnění. Jaká opatření se od 1. března mění?

Vlastimil Válek

Rozvolnění opatření od 1.března

V úterý 1. března čeká Českou republiku další vlna rozvolnění protikoronavirových opatření. Zruší se zcela omezení počtu lidí na hromadných akcích a očkovaní i neočkovaní budou mít nově jeden PCR test zdarma. Redakce CNN Prima NEWS přináší změny v restrikcích přehledně.

  • Počty lidí na hromadných akcích

Vláda Petra Fialy (ODS) od úterý 1. března zrušila omezení počtu lidí na všech hromadných akcích. Kapacity sportovních utkání, koncertů či v divadel tak mohou být opět plně naplněny.

Dosud se sportovních utkání, uměleckých představení, kongresů nebo vzdělávacích akcí mohlo účastnit tisíc lidí plus polovina kapacity místa. Na spolkové a další podobné akce nebo na soukromé i veřejné slavnosti mohlo dorazit maximálně 500 lidí.

  • Jeden PCR test zdarma

Od 1. března mají všichni Češi nárok na jeden PCR test hrazený ze zdravotního pojištění. Podle ministerstva zdravotnictví to platí pro očkované i neočkované. K testování nebude potřeba žádanka od lékaře či hygieny.

Test lidé mohou využít v případě, že mají podezření, že jsou nemocní, nebo před návštěvou sociálního či zdravotní zařízení, kde je vyžadují. Hodí se například ale i pro cestu do zahraničí, pokud země PCR test vyžaduje.

Novými pravidly si polepšili neočkovaní. Dosud totiž měli očkovaní a děti nárok na pět PCR testů měsíčně hrazených pojišťovnou a neočkovaní si museli všechny testy platit sami.

Další rozvolnění

Další rozvolnění bude pokračovat v průběhu března. Od neděle 13. března by Češi měli sundat na většině míst respirátory. Povinné podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zůstanou pouze v MHD, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a možná na některých typech hromadných akcí. Podrobnosti ještě kabinet probere s odborníky.

Od neděle 13. března také skončí pravidelné preventivní testování neočkovaných zaměstnanců ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách. Skončit by mělo i testování klientů v pobytových službách a jejich návštěv. Válek opakovaně zdůraznil, že chce, aby si Velikonoce Češi užili normálně.

Tagy: