Neočkovaní slaví další výhru. Nově budou mít nárok na PCR test zdarma i oni

PCR test

Aktuální covidová statistika

V březnu budou mít podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) všichni Češi jeden PCR test měsíčně zdarma. A to jak očkovaní, tak neočkovaní. Ti si tedy opět polepší. Doposud měli očkovaní pět testů hrazených z veřejného zdravotního pojištění a neočkovaní žádný. Antivaxeři tak slaví další „výhru nad systémem“.

„V březnu budeme proplácet jeden PCR test měsíčně všem lidem v České republice,“ prohlásil ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády Vlastimil Válek.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob CNN Prima NEWS pak ještě potvrdil, že PCR test zdarma opravdu budou mít očkovaní i neočkovaní. „Ano, všichni Češi budou mít jeden PCR test zdarma, tedy jak očkovaní, tak i neočkovaní,“ přikývl Jakob.

Podle něj se na tom shodla celá vláda a jeden PCR test zdarma pro všechny by měl být zatím jen na jeden měsíc. „Zatím je to myšlené jen na březen. Je to na dobu, kdy ještě bude platit stav pandemické pohotovosti,“ vysvětlil mluvčí s tím, že PCR test může sloužit k návštěvě sociálních a zdravotnických služeb. Využít ho ale lidé mohou i k ověření nákazy nebo pro cestování do zahraničí. „Každý ten test může využít, jak potřebuje,“ podotkl Jakob.

Poté, co se v restauracích, službách i na všech ostatních místech Česka zrušila kontrola covid pasů, očkovaní slaví další „výhru nad systémem“. Nově totiž nepotřebují očkování, aby si mohli užívat volný čas stejně jako očkovaní, a navíc budou mít hrazený i PCR test.

Můžeme vlastně cokoliv

„Rok se tady na nás tlačí kvůli očkování. A podívejme se teď. Očkovat už se nemusíme a budeme mít PCR test zdarma. Můžeme cestovat, můžeme do hospody, do kina, můžeme vlastně cokoliv,“ slaví neočkovaný Karel. „K čemu teda to očkování bylo?“ dodal.

„Konečně si nebudu muset u doktora kvůli testu vymýšlet, že jsem se setkala s nakaženým, abych dostala žádanku. Za měsíc se chystám do Londýna, tak toho hned využiju,“ zaradovala se třiadvacetiletá Sára. „Celá očkovací akce byla fraška. Neodsuzuji naočkované za jejich rozhodnutí, mám pro to pochopení, ale lituji naočkované, kteří podlehli například tlaku ze strany zaměstnavatele, i přesto, že se sami očkovat nechtěli,“ podotkla.

Podobně mluvila i neočkovaná Lucie. „Za mě to akorát potvrzuje to, že celé očkování postrádá smysl,“ uvedla. „Konečně to nechávají na nás. Konečně je to rozhodnutí opravdu svobodné,“ upozornila Kristýna.

„Odmítač“ Martin ještě dodal, že placené testy lidi odradily, aby na ně vůbec chodili. A tak koronavirus mohli nekontrolovaně roznášet. „Vypadá to, že se vše začíná vracet do starých kolejí a přestává se rozdělovat společnost na očkované a neočkované. Nezbývá nám než doufat, že brzy odložíme i respirátory a podobné omezování svobody už nebude hrozit,“ zdůraznil.

Někteří očkovaní se naopak zlobí na rozhodnutí vlády. Nelíbí se jim, že neočkovaní, kteří jsou podle nich nezodpovědní, budou mít PCR test zdarma stejně jako ti, kteří si pro vakcínu došli. Ministr zdravotnictví ale opakovaně upozorňuje, že očkovaní mají největší výhodu – snížili riziko těžkého průběhu nemoci, pokud se nakazí covidem.

Tagy: