PŘEHLEDNĚ: Začal nouzový stav. Co se zavřelo a kam můžete jen v omezeném počtu?

Taneční v Olomouci, roušky

Mimořádné vysílání: Nouzový stav opět v Česku

Nouzový stav se vrací do Česka, od pondělí se mění řada opatření. Kam smíte, kam nesmíte, co se uzavírá a kde může být jen omezený počet lidí? Připravili jsme pro vás přehled, abyste se v nových nařízeních ministerstva zdravotnictví neztratili. Nouzový stav je rovněž tématem speciálního večerního vysílání CNN Prima NEWS, které startuje v neděli ve 20:15.

Od půlnoci 5. října platí na území celé České republiky nouzový stav, který s sebou nese i řadu nových opatření. I přesto, že některá z nich nejsou na nouzový stav vázána, začínají platit společně.

Nouzový stav by měl trvat 30 dnů, Sněmovna ho ale může zrušit. Mimořádná opatření podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) budou platit po dobu 14 dnů, tedy do 18. října, poté by se měla začít postupně rozvolňovat.

Po celou dobu budou zrušeny velké hromadné akce. Výjimku mají lidé na pracovišti.

Od pondělí 5. října

  • ŠKOLY

Vysoké školy i nadále pokračují v nastaveném systému. Pokud jsou podle hygieny v rizikové oblasti, přestupují na distanční výuku. Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce, aby se přinejmenším studenti prvních ročníků do studia vrátili za 14 dní.

Podle barev na semaforu se budou nově uzavírat i střední a vyšší odborné školy. K tomu by mělo dojít, jakmile okres spadne do červené či oranžové zóny. Žáci se budou učit z domova znovu nejméně po dobu 14 dní.

Aktuální semafor:

Mateřské a základní školy zůstanou otevřené. Fungovat budou i družiny.

Pro dětské kroužky konané uvnitř platí omezení 10 lidí, pro venkovní kroužky 20 lidí.

Na základních a středních školách i konzervatořích, které zůstanou v zelených okresech otevřené, se od pondělí učí hudební výchova bez zpěvu. Tělocvik má být na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku.

  • SPORT

Veškeré profesionální, ale i výkonnostní týmy pokračují bez omezení. Hrát tedy mohou jak hráči v nejvyšších ligách, tak i v přeborech a nižších třídách. Zápasy budou ale zcela bez fanoušků a účastnit se jich může maximálně 130 sportovců, trenérů a dalších členů realizačních týmů.

Mění se ale volnočasový a zájmový sport. Ve vnitřních prostorách smí být celkem jen 10 sportovců, na venkovních hřištích pak 20. Limit se vztahuje na jeden kolektiv, na stadionu tak může být například více tréninkových skupin po 20 lidech.

  • KULTURA

Zrušeny jsou velké hudební koncerty.

Ruší se i opery, muzikály a jakékoliv další pěvecké akce. Podle Prymuly dochází k masivnímu šíření nákazy v souborech při zpěvu.

Povolená je naopak návštěva kin, divadel, činohry nebo baletu, které mohou dále hrát. Účastnit se může maximálně 500 osob. „Nebudou tam ale přestávky na konzumaci jakýchkoliv potravin,“ podotkl Prymula.

  • NÁKUPNÍ CENTRA

Nedochází k žádným změnám. Lidé by se neměli shlukovat v jídelních kurtech.

  • RESTAURACE

Kromě již stávajících opatření, mezi něž patří to, že restaurace po celé zemi musí zavřít nejpozději ve 22:00, se přidalo ještě jedno nové. U jednoho stolu smí sedět pouze šest osob.

  • BOHOSLUŽBY

Počet lidí na církevních shromážděních vláda omezila na dobu dvou týdnů maximálně na sto. Při církevních obřadech nemají zaznívat zpěvy.

  • BAZÉNY, AKVAPARKY, POSILOVNY

V těchto provozech podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly nejsou žádná omezení, nesmí se tam ale lidé shlukovat.

I nadále ve všech vnitřních prostorách platí povinnost nošení roušek, dodržování rozestupů a přísných hygienických podmínek.

Od 19. října

  • SVATBY

Až od 19. října bude omezen počet svatebčanů, a to na 30. Do té doby mohou svatby probíhat bez omezení, ale s dodržováním hygienických nařízení.

Nemění se povinnost nošení roušek. Ženich a nevěsta je mít nemusí, svatební hosté ano.

  • POHŘBY

Ani na pohřby nebude smět od 19. října více než 30 lidí.

Tagy: