PŘEHLEDNĚ: Herec, žokej i expremiér. Kdo chce do Senátu a kde jsou nejzajímavější souboje?

Senát

Herec Tomáš Töpfer, žokej Josef Váňa, bývalý premiér Vladimír Špidla nebo velký střet šéfa Senátu Miloše Vystrčila a obžalované v kauze Čapí hnízdo Jany Nagyové. Jaké jsou nejzajímavější jména a souboje letošních senátních voleb?

Spolu s komunálními volbami v pátek 23. září v Česku začaly i volby do třetiny Senátu. V horní komoře Parlamentu se po dvou letech obnoví 27 z 81 senátorů. O tato křesla letos bojuje celkem 178 kandidátů. Druhé kolo voleb se uskuteční o týden později, tedy v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

Nejvíce křesel obhajuje ze stran KDU-ČSL. O znovuzvolení se letos uchází stejně jako před dvěma lety 22 z 27 stávajících senátorů, jejichž mandát letos končí. Patří mezi ně čtyři z pěti členů nejužšího vedení horní komory – předseda Senátu Miloš Vystrčil a místopředseda Jiří Oberfalzer (oba ODS) a místopředsedové Jiří Růžička a Jan Horník z klubu Starostů. O prodloužení mise v Senátu usilují také předsedové čtyř z pěti senátorských klubů.

O křeslo v Senátu usiluje i několik bývalých a současných poslanců, ale i například expremiér, herec nebo žokej. CNN Prima NEWS přináší přehled nejzajímavějších jmen i soubojů.

Šéf Senátu vs obžalovaná z Babišovy kauzy

Asi nejnapínavější je střet v Jihlavě, kde obhajuje místo současný předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Proti němu kandiduje za hnutí ANO Jana Nagyová, dříve Mayerová, která je se šéfem ANO Andrejem Babišem obžalovaná v kauze dotace na stavbu Čapího hnízda. V současné době kvůli této kauze probíhá soud.

Babiš v posledních dnech Nagyové pomáhal v Jihlavě s kampaní a dočkal se i několika nenávistných protestů od lidí. U Vystrčila se zase spekuluje o tom, zda bude kandidovat na prezidenta. Řekl, že v současné době se soustředí na to, aby obhájil místo v horní komoře.

ANO opět sází na žokeje Váňu

Hnutí ANO na Plzeňsku opět vsadilo na žokeje Josefa Váňu, několikanásobného vítěze Velké pardubické. Ten se před šesti lety neprosadil na Karlovarsku proti Janu Horníkovi (STAN). Nyní Váňu vyzveí například advokátka a někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (NK) nebo stávající senátor Václav Chaloupek (OPAT a STAN).

Expremiér vs. bývalý primátor vs. pražská radní

Zajímavý souboj probíhá na Praze 11. Tam proti sobě stojí bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD), exprimátor Tomáš Hudeček (nezávislý) a známá pražská radní Hana Kordová Marvanová (ODS za Spolu) či současný senátor Ladislav Kos. Špidla byl premiérem v letech 2002 až 2004, nyní zahájil plnohodnotný politický návrat. Značka ČSSD je ale po říjnových sněmovních volbách, kdy se strana nedostala do dolní komory, v problémech. Sociální demokraté se tak znovu snaží dostat do vysoké politiky. Za návrat se dá považovat i kandidatura bývalého pražského primátora Hudečka.

Známý kardiochirurg Pirk bojuje za Spolu

Zajímavá je i kandidatura na Praze 10 známého kardiochirurga Jana Pirka (TOP 09 za Spolu). Ten byl v minulosti členem KSČ, během pandemie koronaviru se k ní často vyjadřoval do médií. Vládu Andreje Babiše (ANO) kritizoval za plošná opatření i za povinnost nosit roušky. V roce 2021 po více než pětadvaceti letech skončil jako přednosta kardiocentra IKEM. Ve volbách proti němu stojí pět kandidátů včetně stávající senátorky Renaty Chmelové (nestraník za KDU-ČSL, Piráty, Desítku pro domácí a Liberálně ekologickou stranu).

V Brně kandiduje slavný herec

Ve volebním obvodu č. 55 Brno-město kandiduje slavný herec a bývalý senátor Tomáš Töpfer (ODS za Spolu). Lidé ho mohou znát například ze seriálu Četnické humoresky nebo z filmu Jak básníci neztrácejí naději. Jeho soupeřem je například krajský předseda STAN a starosta obce Železné Radomír Pavlíček, za ANO ředitel tišnovské nemocnice Bořek Semrád, architekt Tomáš Kotas (SPD) nebo Bohumil Smutný (KSČM).

V Berouně bojuje známý producent

V Berouně mezi známá jména patří producent a místostarosta Karlštejna Janis Sidovský (SEN 21). Ten dříve mediálně zastupoval Český národní symfonický orchestr, byl producentem představení Noc na Karlštejně znovu na Karlštejně a také je držitelem tří platinových desek za spolupráci s Hanou Zagorovou, Helenou Vondráčkovou a Leonou Machálkovou. Proti němu jde mimo jiné i stávající senátor Jiří Oberfalzer (ODS).

V Jičíně obhajuje Czernin

V Jičíně obhajuje mandát senátora místopředseda TOP 09 a zastupitel obce Dymokury Tomáš Czernin. Ten je společným kandidátem koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Při předchozích volbách v roce 2016 byl Czernin nominantem koalice TOP 09 a STAN. Před šesti lety získal 59,13 procenta hlasů, a porazil tak starostu Jičína Jana Malého (ANO). Proti Czerninovi jde šest kandidátů. Mezi nimi je například za hnutí ANO podnikatel a krajský zastupitel Jaromír Dědeček, který v roce 2020 vedl kandidátku ANO do krajských voleb v Královéhradeckém kraji.

V Ústí nad Orlicí bude jasno po prvním kole

Mimořádná situace nastala v Ústí nad Orlicí. Tam budou výsledky senátních voleb stoprocentně známé už po prvním kole. Po odstoupení kandidáta ODS tam totiž zůstali ve hře poprvé jen dva adepti, a to okresní místopředseda ANO a technolog Stanislav Ešner a starosta Letohradu a jmenovec premiéra Petr Fiala (KDU-ČSL a Společně pro kraj).

Hvězdář Dušek vs bývalý primátor Brna za ANO Vokřál

Zajímavá situace je i v senátním obvodu 58 Brno-město. Tam mandát obhajuje ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek, který se stal senátorem za ANO. Nyní ale „převlekl kabát“ a kandiduje za ODS s ČSSD a další partnery. Za ANO v Brně bojuje o místo v Senátu jako nestraník bývalý primátor Petr Vokřál. Ten s ANO v minulých letech vyhrál dvoje volby v Brně, ale předloni po sporech v souvislosti s korupční kauzou Stoka hnutí opustil. Nyní se s ním ale domluvil na kandidatuře do Senátu jako nezávislý. Známé je také jeho video z předvolební kampaně, kde rapuje.

Proti těmto dvěma v Brně ještě kandiduje právník a bývalý sociální demokrat Zdeněk Koudelka (SPD, Trikolora a Moravané). Ten je spojován s přípravou amnestie exprezidenta Václava Klause.

Majerová se chce vrátit do vysoké politiky

V Olomouci se v senátních volbách snaží uspět bývalá poslankyně a šéfka Trikolory Zuzana Majerová. Ta během pandemie covidu spolupořádala demonstrace proti vládním opatřením. Dříve byla členkou ODS. Proti ní stojí například poslanec a lékař z hnutí ANO Milan Brázdil.

Antl přešel k ANO, proti němu Janáčková i Nytra

V Ostravě bojuje o senátorské křeslo bývalý státní zástupce a právník Miroslav Antl. Ten býval členem ČSSD, ale nyní po neúspěchu strany také „převlékl dres“ a vystupuje za hnutí ANO. Dělal senátora 12 let do roku 2020. V letech 2014–2016 patřil k největším absentérům při hlasování, tam chyběl v 59,7 procentech. Proti němu stojí bývalá senátorka, někdejší starostka městské části Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková (za hnutí Zdraví, Sport, Prosperita) a stávající senátor Zdeněk Nytra (nezávislý).

Pro Růžičku hlasoval Okamura

Na Praze 6 kandiduje stávající senátor Jiří Růžička (zvolen za TOP 09 a STAN). Pro něj v pátek omylem hlasoval šéf SPD Tomio Okamura, který chtěl hlas původně bojkotovat. Proti Řůžičkovi kandiduje opět bývalá poslankyně za Piráty Dana Balcarová.

V Bruntále kandiduje bývalý „nejhorší“ ministr kultury

V Bruntále kandiduje jako nestraník za Přísahu Roberta Šlachty bývalý poslanec ČSSD a ministr kultury Antonín Staněk. Ve funkci skončil v roce 2019 poté, co byl kritizován za to, že české kultuře nerozumí. Dokonce byl označován za „nejhoršího ministra kultury v dějinách Česka“. Proti němu stojí například stávající senátor Ladislav Václavec (zvolen za ANO).

Bývalá poslankyně ANO, která prošla těžkou nemocí

Na Mělníku kandiduje za hnutí ANO Andrea Brzobohatá. Ta v roce 2010 prodělala těžkou meningitidu a postupně jí začaly selhávat orgány. Aby jí lékaři zachránili život, museli provést amputaci dolních končetin. Brzobohatá se utká mimo jiné s obhajujícím Petrem Holečkem (za STAN) a někdejším radním České televize Zdeňkem Šarapatkou (za TOP 09).

Uspěje v Mostě bývalá komunistka?

V Mostě se rozhodla kandidovat jako nezávislá bývalá poslankyně Hana Aulická Jírovcová, která loni odešla z KSČM. Strana v říjnu vypadla z poslanecké Sněmovny, a tak se někteří její členové snaží dostat alespoň do Senátu. I když do této instituce voliči většinou nevolí komunisty, v Mostě má strana většinou podporu, takže je možné, že se do dolní komory nakonec Aulická Jírovcová dostane. Proti ní stojí například současná senátorka Alena Dernerová (SD-SN) nebo primátor Jan Paparega (ProMOST).

Tagy: