PŘEHLEDNĚ: Pekelné opravy na silnicích. Kde se řidiči musí v létě obrnit trpělivostí?

ilustrační foto

Jak vypadá Barrandovský most týden po začátku oprav

Letní prázdniny jsou již na spadnutí a to obvykle znamená také období oprav na českých dálnicích a silnicích. Dopravním omezením se motoristé nevyhnou v žádném z českých krajů. Stavební práce potrápí řidiče například kolem Prahy, Brna či na dálničním spojení mezi Olomoucí a Ostravou. Přinášíme proto přehled oprav, které na českých komunikacích aktuálně probíhají nebo se chystají.

Dálnice D1

Přestože byla modernizace nejstarší české dálnice dokončena vloni před volbami, práce pokračují na dalších úsecích. Řidiči se musí například připravit na opravu 45kilometrového úseku od Lipníku nad Bečvou směrem na Ostravu. Rekonstrukce čeká obě strany dálnice. Opravovat se však bude také u Prahy, Brna či Vyškova. Ještě v červnu by se mělo začít stavět i nedaleko Mirošovic.

Pražský okruh

Pražský vnější okruh sice stále čeká na své dokončení, které potrvá ještě hezkou řádku let, s komplikacemi však musí řidiči počítat na již zprovozněných úsecích. Opravy vozovky způsobují už v těchto dnech omezení dopravy. Přes okruh přitom vede i objízdná trasa kvůli opravovanému Barrandovskému mostu.

Dálnice D10

Nejrozkopamnější středočeskou dálnicí je mladoboleslavská D10. Pracuje se především ve směru na Prahu, kde se řidiči musí připravit na možné zdržení především v ranních hodinách během špičky. Opravy potrvají až do července příštího roku.

Dálnice D35

Komplikace řidiči zažívají také na dálnice D35 nedaleko Olomouce, kde dochází k betonáži na jedné straně vozovky. Doprava je zde vedena v režimu 2+1.

Na dálnici D35 za Olomoucí pokračuje betonáž a asfaltování hlavní trasy 🛠 V km 288,7 – 292,8 nyní probíhá pokládka...

Posted by Ředitelství silnic a dálnic - ŘSD on Thursday, June 23, 2022

Dálnice D11

Na dopravní omezení se musí připravit rovněž řidiči jedoucí na Prahu po takzvané hradecké dálnici D11. Práce se týkají modernějších části, jež byly otevřeny v roce 2006. Dělníci začali na stavbě pracovat již v dubnu a omezení se postupně přesouvá po různých úsecích dálnice.

Dálnice D5

V červenci se začne opravovat plzeňská dálnice D5 v blízkosti Prahy. Opravy u Rudné se budou týkat povrchu vozovky v délce několika kilometrů.

Stavební práce u Brna

Pracovat se samozřejmě nebude jenom na dálnicích. Opravy několika silnic jsou v plánu například v okolí druhého největšího tuzemského města, tedy Brna. Řidiči se musí nachystat například na opravy povrchu u čtyřproudové silnice 1/43, která je hlavním tahem na Svitavy. K opravám bude docházet také na jednom z dalších důležitých tahů ve městě, a to v ulici Bítešská. Okolí Brna komplikují stavby, které souvisí s přípravou Velkého městského okruhu.

Jihlava

U krajského města je nutné kalkulovat s opravou čtyřproudového dálničního přivaděče z města na D1. V určitých fázích oprav, které skončí až na podzim příštího roku, bude doprava svedena na jednu polovinu komunikace.

Komplikovaná cesta na Šumavu

Možná nejhorší situace v létě řidiče čeká, pokud pojedou směrem na Strakonice po silnici 1/4, a to především v místech, kde dochází k budování dálnice D4. Silnice první třídy doposud nemá příliš alternativ k objetí dopravních omezení.

Tagy: