PŘEHLEDNĚ: Někde je hotovo, jinde se čeká. Kdo ovládne váš kraj a kde se ještě peče koalice?

Volební štáb hnutí STAN

Krajské potenciální koalice

Volby zamíchaly s kartami ve vedení krajů. Někde už se zformovaly první koalice, jinde se stále čeká na další jednání. V některých regionech panuje nepříjemné dusno s nejistým výsledkem. Například ve Středočeském kraji se především čeká na to, zda koalice Spolu kývne na nabídku vítězného hnutí ANO, nebo se bude držet vládního půdorysu a podá si ruce s hnutím STAN.

Středočeský kraj

Komplikovaná situace je po volbách ve středních Čechách. V zastupitelstvu o 65 členech obsadilo vítězné ANO 25 křesel. Druhý STAN bude mít 20 mandátů a třetí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) 13 zastupitelů – devět z ODS, po dvou lidovci a TOP 09. Spolu je tedy schopné vytvořit většinovou koalici s oběma subjekty. Nabídky má od ANO i STAN. A právě zde nastává nepříliš jednoduché dilema.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nemíním zemi odevzdat levici a populistům, vzkázal Fiala. Mám jasnou představu, sejdu se s Bartošem

Zástupci hnutí ANO nevyloučili, že by přenechali funkci hejtmana lídrovi koalice Spolu Janu Skopečkovi (ODS). Z druhé strany na něj ale tlačí Starostové, kteří podle svých slov nabídli silné pozice v krajské radě. Hejtmanského postu se Petra Pecková pro tuto chvíli nechce vzdát – hnutí argumentuje tím, že voliči dali skrze preferenční hlasy jasně najevo, koho chtějí mít v čele Středočeského kraje. V pondělí je v plánu další jednání mezi Spolu a STAN.

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji uzavřela krátce po vyhlášení výsledků vítězná koalice Spolu memorandum se Starosty pro jižní Moravu. V pondělí se strany dohodly na rozdělení postů v krajské radě. KDU-ČSL bude mít kromě hejtmana i dva náměstky a radního, ODS jednoho náměstka a tři radní, STAN náměstka a radního a TOP 09 jednoho náměstka. Podle hejtmana a lídra kandidátky Spolu Jana Grolicha (KDU-ČSL) koaliční smlouvu strany podepíšou příští týden. Dohromady budou mít v zastupitelstvu 35 mandátů z 65.

Jihočeský kraj

ODS v Jihočeském kraji získala 34 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Může tedy pohodlně vládnout sama. Hejtman Martin Kuba (ODS) se chce v novém volebním období opět zaměřit na přípravu a výstavbu dopravních staveb. Hnutí ANO, které na jihu Čech získalo 17 mandátů, chce být konstruktivní opozicí. Kuba mimo jiné nešetřil ani svou vlastní stranu.

„Vedení ODS si musí přiznat, že volby nejsou úspěchem. Situaci nejde bagatelizovat. To, co se stalo, bych považoval z pohledu příštího roku a parlamentních voleb za velmi špatný výsledek,“ nešetřil kritikou Kuba v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Moravskoslezský kraj

Povolební jednání v Moravskoslezském kraji se zatím výrazně neposunula. Přestože hejtman a lídr kandidátky vítězného hnutí ANO Josef Bělica ještě v neděli předpokládal, že by už na začátku tohoto týdne mohl být jasný formát krajské vlády, definitivní rozhodnutí zatím nepadlo. ANO, jež má dostatek mandátů, aby v kraji vládlo samo, se v neděli sešlo se zástupci koalice Spolu MSK a také s SPD. V pondělí se mělo setkat také se zástupcem koalice Stačilo! ANO může díky většině mandátů vládnout samo, ale Bělica opakovaně nevyloučil ani možnost vzniku koalice nebo spolupráce s některým z dalších uskupení.

Olomoucký kraj

Na Hané rovněž probíhala těžká jednání. S vítězným ANO chce o nové koalici v Olomouckém kraji mluvit především ODS, zástupci obou stran se znovu sejdou v úterý. Občanští demokraté skončili v kraji pátí. Představitelé Spojenců24 (KDU-ČSL, Zelení, TOP 09 a Nezávislí) a STAN v pondělí po jednání s ANO oznámili odchod do opozice. ANO ještě může o spolupráci ve vedení kraje jednat s koalicí SPD, Trikolory, PRO a Svobodných či se zástupci Stačilo! Po volbách v roce 2020 vytvořila krajskou radu koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj. Vítězné ANO tehdy skončilo v opozici.

Pardubický kraj

Hejtmanem Pardubického kraje by měl být opět Martin Netolický (3PK/SOCDEM), a to již počtvrté za sebou. Dohodly se na tom čtyři subjekty vznikající koalice. V radě kraje bude mít tři křesla včetně hejtmana uskupení 3PK. Hnutí ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS s TOP 09 získají po dvou. Hejtman Martin Netolický by měl mít v radě na starosti finance a hospodaření kraje. Za uskupení 3PK by měl být radním pro školství Josef Kozel, stejně jako doposud. Prvním náměstkem hejtmana by se měl stát lídr ANO Dušan Salfický, který se bude věnovat investicím, sportu a volnočasovým aktivitám.

Zlínský kraj

Volby ve Zlínském kraji suverénně vyhrálo ANO, získalo 20 mandátů v zastupitelstvu s 45 křesly. Nárokuje si post hejtmana, ale preferuje koalici se dvěma partnery. Zaměří se na vyjednávání s ODS, STAN a koalicí K21 Zlínský kraj 21. století, kterou vytvořili lidovci s hnutím Zlín 21. ANO si nárokuje post hejtmana a chce pět míst v devítičlenné radě.

„V tuto chvíli můžu potvrdit, že všechny tři subjekty jsou na stejné startovací čáře,“ prozradil současný hejtman za hnutí ANO Radim Holiš. Připustil však, že s ODS se ANO díky koaliční spolupráci ve Zlínském kraji v předchozích čtyřech letech nemusí přesvědčovat o programech. Další kolo jednání se očekává ve středu.

Královéhradecký kraj

Vítězné hnutí ANO se v Královéhradeckém kraji zatím nedohodlo s koalicí Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši), která skončila druhá. Další termín jednání nebyl zatím stanoven. ANO a Silní lídři pro kraj by dali dohromady v 45členném zastupitelstvu většinu 31 hlasů a navíc s koalicí HLAS samospráv, se kterým se vítěz má setkat v úterý, celkem 34 hlasů. Oba subjekty spolupráci s hnutím ANO nevyloučily.

„V prvé řadě jsme se neshodli na tom zásadním, a to je pozice hejtmana,“ řekl starosta Hronova a lídr kandidátky hnutí ANO Petr Koleta (ANO). Trvá na postu hejtmana. Zúčastněné strany se neshodly ani na počtu radních, řekl bez podrobností.

Liberecký kraj

Pětice zastupitelů koalice Spolu pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) prozatím stále čeká na nabídky od vítězných Starostů pro Liberecký kraj i od druhého hnutí ANO. V případě spojení se Starosty by koalice měla 25 mandátů ze 45, koalice Spolu s ANO o dva mandáty méně. První jednání se uskutečnila už v sobotu, se Starosty se Spolu znovu sejde v úterý, řekl lídr kandidátky Edvard Kožušník. Stále nicméně platí, že volby v Libereckém kraji vyhráli už počtvrté Starostové pro Liberecký kraj, získali 20 mandátů.

Ústecký kraj

Lídr vítězného ANO v Ústeckém kraji Richard Brabec řekl, že se druhé a zřejmě i poslední kolo vyjednávacích schůzek o koalici uskuteční v tomto týdnu. Jasno o její podobě by chtěl mít do příštího pondělí. Nadále zůstává otevřená otázka, zda se hnutí spojí pouze s jedním, nebo se dvěma subjekty. V 55členném zastupitelstvu získal vítěz voleb 26 křesel. Do zastupitelstva se dostali ještě Starostové pro Ústecký kraj a ODS shodně se sedmi mandáty, koalice SPD, Trikolora a PRO obsadí šest křesel, STAČILO! pět a hnutí Lepší Sever čtyři.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Babišovy triumfální taneční kreace: Expremiér se pořádně odvázal, sklidil chválu i posměch

Plzeňský kraj

Plzeňský kraj povedou v následujícím období politická uskupení ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednávací týmy se na tom dohodly v pondělí, termín podpisu koaliční smlouvy neuvedly. V 55členném zastupitelstvu budou mít dohromady 36 křesel. ANO, které jako vítěz krajských voleb získalo 24 mandátů, bude mít osm radních včetně hejtmana, STAN dvě křesla v krajské radě a Pro náš kraj jedno. Dosavadní koalici v kraji tvořilo ANO, Piráti a STAN.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji vyhrálo jasně také ANO, které získalo 28 ze 45 mandátů. Hnutí ale osloví i další strany, které se dostaly do krajského zastupitelstva a až po jednání s nimi se rozhodne, zda povládne v koalici nebo ne. Podle jedničky kandidátky ANO Jany Mračkové Vildumetzové, která byla zároveň zvolena hned v prvním kole senátorkou, není třeba spěchat.

Kraj Vysočina

Volební koalice Společně se Starosty pro občany bude příští čtyři roky v krajské opozici. Svůj nezájem o koaliční spolupráci už vítěznému hnutí ANO sdělila, uvedl lídr uskupení a dosavadní hejtman Vítězslav Schrek. Podílet se na krajské vládě spolu s ANO by pro něj nebylo morálně přijatelné. O spolupráci s ANO podle krajského předsedy hnutí STAN a poslance Lukáše Vlčka nestojí ani jeho hnutí, které nabídku na podíl na krajské vládě formou jednoho člena rady odmítlo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zbavme se pirátských „komoušů“, řekl Lipavský. Žádné neznám, reagovala senátorka Šípová

Tagy: