PŘEHLEDNĚ: Přihlašování na střední školy je uzavřeno. Které dny nesmí děti prošvihnout?

Studenti a rodiče, ilustrační snímek

Podávání přihlášek na střední školy

Přihlášky na střední školy jsou uzavřeny. Uchazeče a jejich rodiče nyní čeká období příprav, nervů a očekávání, zda se první kolo přijímacího řízení povede podle představ. Nový Digitální přihlašovací systém (DiPSy) má podle státu ulehčit rozřazování do škol, zájemci o studium by si ale měli dávat pozor na to, aby neprošvihli sérii klíčových termínů. Která data si zapsat do kalendáře, kdy dorazit na přijímací řízení a za jak dlouho by měly dorazit první výsledky? Podívejte se na náš přehled.

Kvůli problematickému startu nového digitálního systému nakonec ministerstvo školství rozhodlo o prodloužení podávání přihlášek o jeden den. S příchodem středeční půlnoci pak DiPSy přestal přijímat další žádosti. Pokud se děti nepřihlašovaly na školy vyžadující talentové zkoušky (ty se konaly už v průběhu ledna), mají nyní více než měsíc čas na přípravu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Škola děti na přijímačky nenaučí, říkají odborníci. Přípravky jsou milionový byznys

Stojí za připomenutí, že se konají dva formáty přijímacího řízení – celostátní jednotné a školní. Ty se ovšem liší v termínech konání i samotném průběhu. Proto není od věci si na stránkách jednotlivých škol ověřit, zda pořádají vlastní vstupní testy, či se spokojí s výsledky centrálně řízené zkoušky.

Kdy se konají první kola přijímaček?

Tzv. jednotná přijímací zkouška (JPZ) se uskuteční v následujících pevně určených termínech:

  • 12. a 15. dubna 2024 (PÁ, PO) – čtyřleté obory vzdělání a nástavby
  • 16. a 17. dubna 2024 (ÚT, ST) – víceletá gymnázia

K dispozici rovněž budou náhradní kola pro případ, že se dítě nebude moci dostavit v řádných termínech:

  • 29. a 30. dubna 2024 (PO, ÚT) – čtyřleté obory vzdělání i víceletá gymnázia

Školy pro konání JPZ budou určeny digitálním systémem a rodiče se o nich dozví z pozvánek, které pošlou ředitelé škol. Může se stát, že dítě bude konat zkoušku i dvakrát ve stejné škole. Náhradní termíny by se měly rovněž konat na stejných místech.

VIDEO: Školství řeší další problém, chybí specializovaní učitelé

Kdy se konají školní části přijímaček?

Co se týče talentových zkoušek, ty už byly ukončeny, přihlášky se podávaly už loni na podzim. Všechny ostatní školy pořádají své vstupní testy ve svých prostorech v těchto dnech:

  • od 15. března do 23. dubna 2024 – řádné termíny
  • od 26. dubna do 5. května 2024 – náhradní termíny

Kdy přijdou první výsledky?

Od úvodního kola přijímacích zkoušek si pak uchazeči o studium na středních školách budou muset počkat téměř měsíc, než se dozví, jak dopadli. Výsledky budou zveřejněny jak na stránkách školy, tak v DiPSy.

  • 10., 13. a 14. května 2024 – zpřístupní se nahlížení do spisu
  • 15. května 2024 – ředitelé škol zveřejní výsledky (na svých stránkách i v digitálním informačním systému)

Co když dítě skončí „pod čarou“?

Ne všechny zřejmě potěší výsledky prvního kola přijímacích zkoušek. Klidně se může stát, že dítě skončí o bod takříkajíc „pod čarou“ těsně mu přijetí unikne. V minulosti rodiče nejčastěji sáhli po odvolání a doufali, že se nakonec uvolní místo, to už s příchodem digitálního systému ale nepůjde. Více jsme o tom psali zde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přijímací zkoušky na střední školy jsou lukrativní byznys. Podívejte se na reportáž níže, jak celý sektor funguje.

Tagy: