PŘEHLEDNĚ: Co dělat, když dítě po přijímačkách skončí „pod čarou“. Na odvolání zapomeňte

Studenti ve školních lavicích (ilustrační foto)

Termín přihlášek je prodloužený o den

Termín přihlašování na střední školy prostřednictvím nového elektronického systému vypršel. Nyní se bude čekat na první kola přijímaček a také výsledky, které rozhodnou o dalším postupu. Ten ale doznal několika zásadních změn, především v situaci, kdy dítě skončí takzvaně „pod čarou“. Rodiče mnohdy sáhli po odvolání a doufali, že jim jiný uchazeč nakonec uvolní místo. To už ale od letošního roku neplatí, o rozřazení rozhodne právě nový systém.

Původně mělo skončit podávání přihlášek k úterní půlnoci, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ale nakonec rozhodl o prodloužení o jeden den. Reagoval tím na úvodní problémy s digitálním systémem kvůli závažné chybě, start DiPSy se musel odložit. Rodiče a jejich děti mají proto poslední den na to, aby rozhodli o pořadníku tří preferovaných škol. Průvodce celým přihlašovacím procesem jsme sepsali zde.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Škola děti na přijímačky nenaučí, říkají odborníci. Přípravky jsou milionový byznys

Nikdo ovšem nemůže zaručit, že se dítě zcela určitě dostane alespoň na jednu z vyhlédnutých škol, což souvisí s dlouhodobým problémem s kapacitami i populačním boomem, kdy je zájemců o studium zkrátka více než samotných židlí ve třídách. Ministerstvo školství i experti proto důrazně doporučují, aby v případě třetí školy šli rodiče „na jistotu“ a vybrali takovou, kde má jejich ratolest největší šanci na zahájení studia.

Na první místo samozřejmě může nechat preferovaný vzdělávací institut, na druhé jeho alternativu. Pokud i takový postup selže, následuje čekání. Po zjištění výsledků prvního kola se zveřejní seznam všech škol, které otevírají druhá kola přijímaček a mají ještě volná místa.

„Loni se stávalo, že na 30 míst přišlo třeba až 1500 přihlášek a paradoxně nakonec ani těch 30 míst škola neobsadila, protože děti se nakonec rozhodly pro jinou školu – přesto, že podmínky splnilo třeba 300 z nich,“ řekl pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN) redakci CNN Prima NEWS.

Na odvolání zapomeňte

Jak to bude s dětmi, které skončí těsně pod čarou? Tentokrát se nemohou spolehnout na odvolání – nebudou brány v potaz vyjma případů, kdy přijímací řízení například neproběhlo v pořádku, došlo k chybě v procesu či se zájemci o studium cítili být diskriminováni.

„Minule se třeba právě pátý pod čarou odvolal a stačilo, že ti před ním se nepřihlásili a on mohl nastoupit. Letos žádná taková možnost odvolání není, protože ti, co se dostanou, nastoupit musí,“ podotkl Klecanda.

VIDEO: Školství řeší další problém, chybí specializovaní učitelé

Změna opět vychází z nového digitálního systému, který na základě upřednostňování rozhodne o místech na školách a rozřazení úspěšných uchazečů. Pokud rodiče dítěte, kterému těsně nevyšlo přijetí ke studiu, v minulých letech podávali odvolání a doufali ve změnu, nyní mají smůlu.

Jak to bude se třetím kolem?

Pokud se nepovede ani druhé kolo přijímacích zkoušek, stále bude ve hře třetí. Zde už ale bude záležet na samotných školách, zda jej uskuteční. Nejsou už totiž centrálně řízena. Termín pro podávání přihlášek smí být ředitelem školy stanoven nejdříve na 7. den od vydání rozhodnutí v kole předchozím.

A jedno upozornění na závěr – ve třetím kole se přihlášky podávají výhradně „postaru“, tedy na tiskopisu doručeném do školy. DiPSy pro tuto kapitolu již neposlouží, a tudíž se zde neaplikuje ani systém priorit.  Počet přihlášek ale není nijak omezen.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přijímací zkoušky na střední školy jsou lukrativní byznys. Podívejte se na reportáž níže, jak celý sektor funguje.

Tagy: