Týrání zvířat, nebo nešťastná náhoda? Ochránci se přou se zástupci dostihů o Taxisův příkop

Nejvíce pádů se odehrálo na Taxisově příkopu.

Osudný Taxisův příkop

Velký Taxisův příkop, legendární skok na Velké pardubické, při kterém letos opět zemřel jeden z koní, podle zákona představuje týrání zvířat, domnívá se Pavel Buršík, předseda spolku OBRAZ – obránci zvířat. Ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller mu na CNN Prima NEWS oponoval s tím, že pořadatelé dostihu usilují o maximální bezpečí jezdců i koní a při smrtelných úrazech se jedná o nešťastné náhody.

Buršík označil neblaze proslulý Taxis za překážku smrti. „Podle nás jde o porušení zákona proti týrání zvířat. Ten za týrání považuje nucení zvířete k výkonům, které neodpovídají jeho fyzickému stavu, biologickým schopnostem nebo prokazatelně překračují jeho síly. Překážka, kde v průměru zhruba každý druhý rok zemře zvíře, je nucení k nepřiměřeným výkonům. Pokud by se něco podobného požadovalo třeba na psích soutěžích, nejenom že by byly zrušené, ale jejich pořadatelé by nejspíš i stáli před soudem,“ zhodnotil. Dostih je podle něj v současné podobě brutální a morbidní zábavou, která se dá přirovnat k býčím nebo psím zápasům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žokej popsal fatální kolizi na Taxisu. Nechápu, proč tam jeli všichni. Stuke byl výborný kůň

Proti takové kritice se ohradil Müller: „Nechtěl bych se pouštět do debat o týrání zvířat. Jako pořadatelé se snažíme vytvořit korektní podmínky a perfektně připravit dráhu, abychom zajistili co nejvyšší bezpečnost. Jsem si jistý, že se nám to zcela určitě podařilo. Co se stalo, nás velice mrzí, ale podle prvotní analýzy se jednalo o nešťastnou shodu událostí, které vyústily v hromadný pád.

Naopak podle Buršíka o nešťastné náhodě nemůže být řeč a ujištění Müllera o konstantním zvyšování bezpečnosti mu nestačí. „Pokud se něco neustále a pravidelně opakuje, nejedná se o nešťastné náhody,“ uvedl a vyjmenoval smrtelná zranění koní z posledních deseti let. „V tomto století jich zemřelo na Velké pardubické třináct. Smrtelnost skoku jsou asi tři procenta. To je neskutečné, nedovedu si představit, že bychom to v nějakém jiném zacházení se zvířaty připouštěli. Lidé by měli psát sponzorům a politikům, kteří závod zaštiťují, a ptát se jich, proč akci podporují,“ doplnil.

Obecné statistiky vážných zranění koní se bez zaměření na Taxisův příkop v průběhu let snižují, tvrdí Müller. „Jedná se pouze o jednotky. Víme, že dostihový sport je nebezpečný a může při něm dojít k nepředvídatelným situacím. Budeme se otázkou zabývat a vyhodnotíme, proč se tak stalo. Pokud bude v našich silách udělat změny, abychom se podobným situacím v budoucnosti vyhnuli, samozřejmě je uděláme,“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Koně máme rádi jako své děti, neposíláme je lámat si vaz, říká Váňa ke Kalouskově kritice Taxisu

Tagy: