Překážky Ledecké v cestě za další senzací. Jakým lyžařským hvězdám může ukrást medaili?

Příliš medailových nadějí Česká republika na nadcházejících hrách v Pekingu nemá. Fanoušci spoléhají zejména na Ester Ledeckou. Medaile na snowboardu se očekává, cenný kov z alpského lyžování je spíše přáním. Každopádně ve sjezdu a v super-G patří do společnosti favoritek. Koho musí „obojživelnice“ na sjezdovce porazit, aby přidala další senzaci? Největší soupeřky má mezi Italkami, Rakušankami a Švýcarkami. Podívejte se v galerii.

Před cílem téměř upadla, pak mnoho a mnoho sekund nevěřila tomu, co viděla na výsledkové tabuli. Ester Ledecká před čtyřmi lety senzačně vyhrála olympijské super-G o jednu setinu před Rakušankou Annou Veithovou. Do té doby o sobě česká závodnice dávala vědět jen v závodech na snowboardu, zničehonic byla lyžařskou hvězdou.

V dalších sezonách potvrzovala, že úspěch v Pchjongčchangu nebyl náhodou, v rychlostních disciplínách se při každé zastávce světového poháru řadí mezi největší favoritky. I proto existuje reálná šance na to, že z nadcházejících her v Pekingu přiveze opět medaile ze dvou různých sportů.

Zvlášť v alpském lyžování nabitém silnou konkurencí se ale musí sejít dokonale úplně vše. V aktuální sezoně patří 26leté rodačce z Prahy v pořadí sjezdu deváté místo, v super-G je až 21. Je tedy evidentní, že navzdory počinu na poslední olympiádě se za poslední roky vyprofilovala spíše jako expertka na sjezd. Ostatně ve světovém poháru skončila na „bedně“ dohromady pětkrát, z toho čtyřikrát ve sjezdu. Závod super-G Ledecké přinesl trofej za jedno z prvních třech míst jen v prosinci 2020 ve francouzském Val-d'Isère. Ale rovnou z toho bylo vítězství.

Loni na mistrovství světa v Cortině D'Ampezzo zazářila ve sjezdu i superobřím slalomu, v obou případech skončila těsně za medailovými pozicemi na čtvrté místě. Proč by to tedy nemohlo pod pěti kruhy znovu „cinknout“?

Ve sjezdu letos dominuje Italka Sofia Goggiová, která ale krátce před olympiádou utrpěla drobnou zlomeninu lýtkové kosti. Účast rychlostní hegemonky v Pekingu však stále není vyloučena. V případě startu nicméně bude dozajista oslabena.

Druhá je v pořadí sjezdu Rakušanka Ramona Siebenhoferová, třetí pak Američanka Breezy Johnsonová. Do elitní pětky ještě patří Švýcarka Corinne Suterová a Rakušanka Mirjam Puchnerová.

Super-G je v této sezoně především italskou záležitostí. Zatím vládne Federica Brignoneová, následuje ji Elena Curtoniová a „pódium“ doplňuje zmiňovaná Sofia Goggiová. Příslušností v TOP 5 se může pochlubit ještě drobná Švýcarka Lara Gutová-Behramiová a celková královna světového poháru z USA Mikaela Shiffrinová.

Tagy:
Peking sjezd Olympijské hry Ester Ledecká Pchjongčchang světový pohár olympijské hry Česko USA alpské lyžování sport Čína Sofia Goggiová Mikaela Shiffrinová super-G Lara Gutová-Behramiová Corinne Suterová Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 ZOH 2022 Ramona Siebenhoferová Breezy Johnsonová Mirjam Puchnerová Elena Curtoniová Federica Brignoneová Anna Veithová Lara Gutová