Překonaly závislost, teď chtějí být lepšími matkami. Pomoci mohou i volnočasové aktivity

Někdy během svého života se staly závislými na návykových látkách, díky svému odhodlání vše překonaly. Řeč je o ženách, které do Doléčovacího centra pro matky s dětmi v zařízení SANANIM přichází po úspěšné léčbě. Účastí ve volnočasových aktivitách absolvují poslední článek v cestě k abstinenci. Centrum však musí pro tyto aktivity shánět finance samo, náklady běžné dotace nepokryjí. Proto se s prosbou o pomoc obrací na veřejnost prostřednictvím sbírky na Znesnáze21.

„Do Doléčovacího centra pro matky s dětmi v organizaci SANANIM přichází maminky po úspěšné léčbě, během níž si vyčistily hlavu a vypořádaly se se svým předchozím životem. A také se naučily dennímu a pracovnímu režimu. Možná poprvé v životě něco dotáhly do konce. Naplňuje je to hrdostí a jsou odhodlané žít se svými dětmi a trvale abstinovat,“ přibližují pracovníci centra na stránkách Znesnáze21.

ČTETĚ TAKÉ: Na telefonu stráví nejvýš dvě hodiny. Čína chystá tvrdé omezení, má se lišit podle věku

Ženy absolvují doléčování společně s dětmi. „Jedná se o poslední článek na cestě k abstinenci a k zásadní změně životního stylu. Mají prostor pro nový začátek, který s sebou však přináší mnoho obav z neznámého,“ pokračují pracovníci. Právě společně trávený čas a aktivity budují vztah matek a dětí nejlépe.

Cítit se v roli rodiče bezpečně

„Naše klientky se touží stát skvělými mámami. Pro své děti jsou ochotné udělat maximum. Jejich pochybnosti o sobě samých jsou ale následkem minulé závislosti mnohem větší. Právě volnočasové aktivity umožňují přijmout roli rodiče a cítit se v ní bezpečně, najít v ní radost a obohacení. Pomáhají ujistit klientky, že dokáží pro své dítě udělat něco navíc, nejen ho nakrmit a čistě obléknout,“ vysvětlují.

Odborníci uvádějí, že prostřednictvím společných aktivit ženy získávají více rodičovského sebevědomí, jsou samostatnější a přestávají se obávat světa za zdmi léčebného zařízení. Právě volnočasovým aktivitám v Doléčovacím centru – vedle odborných terapeutických služeb – věnují značnou pozornost. Finance si na jejich konání ale musí shánět sami.

„Náklady na jejich realizaci nelze krýt z běžných dotací a situace klientek v období krátce po léčbě jejich financování neumožňuje,“ uvádí pracovníci centra. S žádostí o pomoc se proto obrací na veřejnost. Na stránkách Znesnáze21 vznikla sbírka, která pomůže tyto aktivity uhradit. „Léčba závislostí funguje. Podpořte nás, prosím,“ zdůrazňují.

Týden mimo běžné prostředí

Získané prostředky by v centru využili na úhradu společných volnočasových aktivit, jako je návštěva zoo, botanické zahrady, zaplacení permanentek na plavání, sportovní aktivity pro starší děti nebo vstupenek na dětská představení do divadla či do kina. „Stejně jako v minulých letech bychom chtěli uspořádat týdenní pobyt pro maminky s dětmi mimo Prahu,“ avizují.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krutý osud potkal Adámka, který z domu nemůže odejít bez životně důležitých přístrojů. Diváci Primy však nebyli lhostejní a malému chlapci pomohli. Podívejte se v reportáži:

„Byl to náš první společný výlet za Prahu. Moc jsme si to užily. Společně strávený čas s ostatními maminkami a dětmi mi dodal větší sebedůvěru v mé budoucí kroky ve výchově dcery,“ svěřila se jedna z klientek, která týdenní pobyt absolvovala.

„Děkuju za to, že jste nám umožnili být týden s dětmi mimo prostředí, které nám ‚chtě nechtě‘ stále připomíná naše chyby. Na horách jsem byla se svou dcerou, které jsou dva roky, byla to naše první společná dovolená. Strávily jsme tam spolu čas, který byl jen náš. Moje dcera si odvezla zážitky, ke kterým se jinak v tomto mém životním období nedostane,“ vzkázala centru další klientka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pozor na kombinaci bylinek a léků, varují experti. Uškodit můžou i ovocné a zeleninové šťávy

Další vybrané finanční prostředky by v centru využili na nákup hraček, dětských knížek, výtvarných potřeb, sportovních potřeb a dalšího vybavení dětské herny a venkovního hřiště. „Program se mimo jiné zaměřuje na veškeré záležitosti spojené s péčí o dítě. Učí rodiče, jak se o děti správně postarat, jak je rozvíjet a vzdělávat, jak se s dětmi společně radovat,“ přibližují pracovníci náplň centra. Program pro matky s dětmi funguje od roku 2003 a ročně poskytne služby v průměru 55 klientkám – matkám a jejich dětem.

Pokud i vy chcete matkám, které překonaly svou závislost, pomoci v jejich další cestě, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na Znesnáze21.

Tagy: