Na telefonu stráví nejvýš dvě hodiny. Čína chystá tvrdé omezení, má se lišit podle věku

Čína chystá tvrdé omezení ohledně používání mobilu u dětí. Má se lišit podle věku. (ilustrační snímek)

Mobil dětem na dvě hodiny

Na telefonu nejvýš dvě hodiny denně. Tak by už brzy mohl vypadat život teenagerů v Číně. Tamní úřady chtějí kontrolovat, jak dlouhou dobu před displeji čínské děti stráví. U nejmenších má jít jen o minuty. Podle psychologů i tuzemských rodičů je omezování času dětí s mobilem správné, čínskou cestu ale považují za přehnanou.

Nejdřív počítačové hry, teď čas u telefonu. Čínské děti zřejmě čeká nové omezení. „Tento krok byl mnohými v podstatě očekáván poté, co v době pandemie narostl počet uživatelů, kteří byli bez přehánění závislí. Dá se očekávat, že Číňané, i ti nejmladší, budou nacházet různé cesty a okliky, jak se k mobilu dostat,“ uvedl redakci sinolog David Gardáš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolosální objev pravěké obludy: Gigantická velryba měla čtyři nohy a vážila jako 30 slonů

Omezení by se měla lišit podle věku – děti do osmi let by mohly na telefonu trávit jenom osm minut denně. Mezi osmým a šestnáctým rokem potom jednu hodinu. Dospívající ve věku šestnáct až osmnáct let by s mobilem mohli pracovat hodiny dvě. Přes noc by děti telefony nesměly používat vůbec.

Dětem jděte příkladem

Po ohlášení návrhu se začaly propadat akcie čínských technologických firem. Hodnota některých klesla až o sedm procent. „Vliv to má, nicméně to není jediný faktor. Nelze jím vysvětlit celkový pokles, protože zpráva již byla z velké části očekávána,“ sdělil pro CNN Prima NEWS ekonom Tomáš Pfeiler.

Použít podobné řešení v Česku by podle psychologů nebyl nejlepší nápad a radí pěstovat v dětech osobní odpovědnost. „Myslím, že pro naše prostředí je tento limit příliš striktní. Určitě u dětí stojí za to, limitovat čas, kdy je chytrý telefon dostupný,“ podotkla dětská psycholožka Simona Hoskovcová.

Státem vymáhané omezení by se nelíbilo ani rodičům – ačkoli někteří sami restrikce uplatňují. „Je důležité, aby i ti rodiče nahlédli na to, jestli během komunikace s dítětem sami neustále sledují zprávy v mobilu. To je špatně. Takové jednání dítě přijme jako standard,“ doplnila psycholožka. Dohlížet na dodržování pravidel by v Číně pravděpodobně měly technologické firmy.

Tagy: