Pozor na kombinaci bylinek a léků, varují experti. Uškodit můžou i ovocné a zeleninové šťávy

Přírodní produkty a bylinky pomáhají, lékaři ale zároveň varují před jejich užíváním bez rozmyslu.

Češi nahrazují léky

Při léčení obtíží řada lidí sahá po různých bylinách. Přírodní produkty pomáhají, lékaři ale zároveň varují před jejich užíváním bez rozmyslu. V kombinaci s léky mohou buď zvýšit riziko nežádoucích účinků, nebo naopak snížit účinnost medikamentů.

„Přírodní produkt automaticky neznamená bezpečný nebo šetrný produkt,“ apelovala tisková mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. Bylinky a přírodní produkty ano, ty lékaři i lékárnici doporučují, ale jen jako doplňky. Nikoliv k léčení. „Většinou lék nejde nahradit bylinným preparátem a bylo by chybou účinný lék vysadit,“ doplnila praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Problémem není jen nahrazování léků bylinami, ale už jen samo nadměrné užívání, a navíc společně s léky. „Třezalka tečkovaná se vzájemně ovlivňuje s různými léky, mezi ně patří například hormonální antikoncepce,“ sdělila Bažantová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Novela o lécích: Diskriminace a žádné změny, kritizují experti. Válek argumentuje pacienty

„Nejvíce nás trápí interakce s léky, které jsou proti srážení krve. Tam mohou vadit různé byliny, ať to je meduňka, dobromysl, nebo máta. Čaje z tradiční čínské medicíny mohou interagovat i významně s některými léky, které jsou doporučovány k léčbě hypertenze,“ dodala Bezdíčková. U bylinných projímadel se využívá zase list seny, u něj podle Bažantové vzniká při dlouhodobém užívání závislost.

Účinnost některých léků mohou překvapivě ovlivnit i některé ovocné nebo zeleninové šťávy. „Například jablečná šťáva, grep, pomelo, zázvor blokují odbourávání léků v organismu a zvyšují nežádoucí účinky,“ podotkla vedoucí Lékárny Těšnov Petra Nováková.

Pokud lidé užívají nějaké alternativní produkty a zároveň léky, je dobré o této skutečnosti informovat svého lékaře, popřípadě lékárníka, radí odborníci.

Tagy: