Přesun do Lán: Podívejte se, jak ochranka zabránila novinářům spatřit Zemana

Sanitka, která přivezla prezidenta zpátky do nemocnice

Zeman opustil nemocnici, aby mohl jmenovat Fialu premiérem

Prezident Miloš Zeman byl v sobotu odpoledne odvezen z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) znovu do lánského zámku. Jeho ochranka se při odjezdu za každou cenu snažila zabránit novinářům, aby hlavu státu natočili.

Před Zemanovým odjezdem zacouvala k pavilonu CH Ústřední vojenské nemocnice vězeňská dodávka, přičemž do budovy málem narazila. Měla tak zabránit všem přítomným novinářům, aby hlavu státu natočili. Ochranka blokovala i průhled do nástupního prostoru, kam zajela bílá speciálně vybavená sanitka, která vozí prezidenta poslední dobou již pravidelně.

Při odjezdu bylo poprvé do vozu lehce vidět. Kolona se pak vydala k zadnímu výjezdu, aby se vyhnula novinářům. Zdravotníci, kteří sanitku řídili, byli oblečeni v ochranných oblecích. Důvod byl jednoduchý – převáželi pacienta nakaženého covidem.

Jak bude vypadat schůzka s Fialou?

Právě kvůli pozitivnímu testu na koronavirus se musel Zeman ve čtvrtek večer do nemocnice vrátit. Přitom se hned v neděli dopoledne chce v Lánech sejít s šéfem ODS Petrem Fialou, aby ho jmenoval premiérem. Vzhledem k současné epidemické situaci v Česku se tento plán setkal s obrovskou kritikou od politiků, odborníků i veřejnosti.

„Lidé by se oprávněně ptali, proč oni mají jiná pravidla než někdo jiný. Musí platit pro všechny úplně stejně,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Podle ní by musel Zeman s Fialou být v oddělené místnosti nebo za úplnou skleněnou bariérou. Konkrétní průběh plánovaného aktu stále není známý. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář v sobotu večer pouze řekl, že Zeman podobu jmenování odsouhlasil, podrobnosti však neuvedl.

Tagy: