Prezident komunikuje a sleduje politiku, byla za ním rodina. Hrad má promluvit ve středu

Miloš Zeman

Pražský hrad se chce vyjádřit k dalšímu postupu prezidenta Miloše Zemana při sestavování nové vlády ve středu. Prezident podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. V Ústřední vojenské nemocnici ho v úterý navštívila rodina a kancléř Vratislav Mynář. Pražský hrad už dříve zveřejnil, že Zeman v úterý jmenoval novým předsedou brněnského krajského soudu Milana Čečotku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý řekl, že prezident udělí pověření k sestavení vlády poté, co současná vláda podá demisi. „K této záležitosti lze očekávat vyjádření v průběhu zítřka (středy),“ sdělil Ovčáček.

Dodal, že Zemana v úterý v nemocnici opět navštívila rodina a kancléř Mynář. „Chci zdůraznit, že pan prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi,“ poznamenal. Zeman podle něj v úterý také vyslovil souhlas s tím, aby Mynář předal jmenovací dekret novému předsedovi Krajského soudu v Brně a aby mu vyřídil pozdrav. Podle Ovčáčka došlo k předání v úterý ve 14:00 na Pražském hradě.

„K obědu měl v úterý pan prezident meruňkové buchty, na středu si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,“ dodal mluvčí.

Zeman byl v neděli po poledni převezen do ÚVN na pracoviště intenzivní medicíny. Důvodem náhlé hospitalizace byly podle prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Uvedl, že převoz byl plánovaný.

Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu nemá pacientův souhlas. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke v pondělí řekla, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný. Kvůli hospitalizaci média i politici spekulují o schopnosti prezidenta vykonávat svůj úřad. Senát chce proto Kancelář prezidenta republiky požádat o prognózy zdravotního stavu prezidenta. Podle dřívějšího vyjádření Ovčáčka hospitalizace povolební vyjednávání neohrožuje.

Mluvčí prezidenta v pátek řekl, že prezident je nemocen už dva týdny. Na doporučení Zavorala proto Zeman v pátek hlasoval ve volbách přímo na zámku v Lánech a zrušil nedělní účast v pořadu Partie na CNN Prima NEWS.

V neděli po převozu Zemana do nemocnice hradní mluvčí uvedl, že prezidentova hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. Dodal, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Podle mluvčí ÚVN stanovuje léčebný plán lékařské konzilium nemocnice složené ze specialistů na Zemanovy dílčí zdravotní problémy.

Tagy: