Prezident stále nemůže pracovat naplno. Stanovit prognózu je obtížné, tvrdí konzilium

Lékařské konzilium před ÚVN

Brífink lékařského konsilia ke stavu prezidenta Zemana

Ani po přesunu na standardní oddělení Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) prezident Miloš Zeman není schopen naplno vykonávat své pracovní povinnosti. Na páteční tiskové konferenci to řekl šéf lékařského konzilia Tomáš Zima. Prognózu zdravotního stavu české hlavy státu je prý obtížné stanovit.

Miloš Zeman byl hospitalizován v neděli 10. října. Jeho stav se postupem času zlepšil natolik, že ve čtvrtek 4. listopadu byl přemístěn na standardní oddělení v rámci ÚVN.

„Důvodem hospitalizace bylo zhoršení stavu. Komplexní péče vedla k jeho zlepšení. Stav stále vyžaduje hospitalizační péči a prezidentovi stále neumožňuje věnovat se naplno pracovním povinnostem,“ uvedl na brífinku Zima.

„Stanovit prognózu je nadále obtížné. Upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo obtížně léčebně ovlivnitelné. Nutná je aktivní spolupráce pacienta,“ dodal šéf lékařského konzilia.

Experti souhlasí s postupy nemocnice

Členové konzilia se podle Zimy seznámili v období od 26. října do 1. listopadu se zdravotnickou dokumentací prezidenta Zemana a měli možnost jej také vyšetřit. V pátek se shodli, že prezidentovi je poskytována špičková péče, souhlasili i s diagnózami a terapeutickými postupy.

Kromě dosluhujícího rektora Univerzity Karlovy a lékaře Tomáše Zimy jsou členy konzilia mimo jiné fyzioterapeut Pavel Kolář, neurolog Robert Rusina nebo chirurg Pavel Pafko, který před 25 lety odstranil plicní nádor prezidentovi Václavu Havlovi. V týmu odborníků je rovněž přednosta Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Tyll.

Kvůli koronaviru jsou i na standardním pokoji zakázané návštěvy. Prezident tak bude nějaký čas úřadovat on-line, v sobotu ho například čeká videokonference s pravděpodobným budoucím předsedou vlády Petrem Fialou z ODS. Novou vládu Zeman jmenuje na zámku v Lánech, nikoli na Pražském hradě.

Tagy: