První rozhovor se Zemanem od hospitalizace: Cítím se lépe. S Fialou nemám problém

První rozhovor se Zemanem od hospitalizace: Cítím se lépe, s Fialou problém nemám

Prezident Miloš Zeman poprvé promluvil od doby, kdy vážně onemocněl a následně byl hospitalizován. Poskytl rozhovor rádiu Frekvence 1. Sdělil, že se chystá jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem. Promluvil však také o svém zdravotním stavu a svých kriticích. Cítí se prý dobře a přiznal, že již měsíc nekouří. Vyvrátil také spekulace, že by podpis pod dokumentem, jímž svolal Sněmovnu, měl být falešný. Za nejdůležitější v tuhle chvíli považuje sestavení nové vlády.

„V tomto okamžiku jde především o téma jmenování Fialy premiérem. K tomu musí proběhnout ještě několik kroků. Vláda musí podat demisi po ustavující schůzi. Myslím, že tam nebude žádný problém. Prošel jsem všechny programy a ten ODS je mi sympatický,“ řekl prezident v rozhovoru pro Frekvenci 1 s tím, že vládu jmenuje v Lánech a nikoli na Pražském hradě, jak je obvyklé.

Prezident dále řekl, že ho překvapil neúspěch Pirátů. Zároveň dodal, že v pátek dopoledne mluvil telefonicky s Andrejem Babišem, který mu potvrdil, že příštím premiérem být nechce.

Zeman v rozhovoru také mluvil o svém zdravotním stavu. „Cítím se naprosto normálně a dokonce, protože nejsem přetížen, lépe než obvykle. Představte si, že měsíc nekouřím, neříkám, že mi to vydrží, ale měsíc je dlouhá doba,“ řekl.

Nevypadalo to dobře

Potvrdil rovněž, že podpis pod svoláním Sněmovny, byl pravý. „Vážím si kancléře, který zdokumentoval akt podpisu. Podpis je pravý, mohu to jako jeho autor potvrdit. Pokud jde o reakci ostatních politiků, tak u některých možná lze cítit zklamání, ale na začátku, když mě sem přivezli, tak to nevypadalo dobře,“ sdělil prezident.

Ohradil se proto proti výrokům bývalé ministryně Džamily Stehlíkové. „I když Stehlíková říká, že mám deset nemocí, tak můj stav je založen na tom, že mi nechutná jíst a že špatně trávím, kroky v nemocnici vedly k tomu, že už jsem normální,“ vysvětlil.

Zkritizoval také postup senátorů, kteří uvažují o přijetí článku 66, jímž by hlavu státu zbavili pravomocí. „Pánové Fischerové a další jsou hluboce zklamáni mým stavem. Kryl kdysi řekl, že ČR by se měla jmenovat země závisti. Nenávist je nekonečná aspoň u některých,“ podotknul Zeman.

„Veřejně prohlásil kněz Tomáš Halík, že bych neměl žít, že by bylo lépe, kdybych nežil – typický katolický kněz.“ Tomáš Halík mimo jiné  ve vysílání CNN Prima NEWS řekl: „Mám pocit, že Zeman už zesnul, ale jeho okolí mu to ještě neřeklo.“

Zeman věří, že svůj mandát bude vykonávat až do konce volebního období. „Můj mandát končí za rok a půl, nedojde-li v tomto časovém horizontu ke třetí světové válce, budu plnit svoje povinnosti rok a půl a poté jako šťastný penzista odejdu do důchodu. Doufám, že mezitím bude dokončen můj bungalov, který je shodou událostí také v Lánech,“ řekl prezident na závěr.

Tagy: