Zeman je po pár hodinách zpět v nemocnici kvůli koronaviru. Nákaza přišla z Hradu

Sanitka, která přivezla prezidenta zpátky do nemocnice

Aktuální informace o stavu prezidenta, který dorazil do ÚVN

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek večer vrátil do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), protože se nakazil koronavirem. Prezident přitom nedávno obdržel třetí dávku vakcíny. Nemocnici opustil ve čtvrtek dopoledne i přesto, že mu ÚVN doporučila pokračování hospitalizace. Podle lékaře Borise Štastného se Zeman nakazil od zaměstnankyně prezidentské kanceláře. Příznaky nemoci nemá, nyní mu budou podány monoklonální protilátky a poté zůstane v nemocnici na pozorování.

Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček krátce před osmou hodinou večer informace CNN Prima NEWS o nákaze prezidenta potvrdil. Sanitka s prezidentem přijela do areálu Ústřední vojenské nemocnice kolem půl osmé večer.

Test na koronavirus byl Zemanovi proveden již ve středu. „Výsledný test byl bohužel pozitivní. Proto ve spolupráci s ošetřujícím lékařem prof. Miroslavem Zavoralem bylo rozhodnuto o převozu pacienta zpět do Ústřední vojenské nemocnice v Praze za účelem řešení této situace. Program prezidenta republiky bude po dobu léčby onemocnění COVID-19 pozastaven,“ napsal Ovčáček v prohlášení Pražského hradu.

Ředitel ÚVN Zavoral webu Seznam Zprávy potvrdil, že se prezident vrátil do nemocnice nakažen koronavirem. Do ÚVN byl převezen kvůli aplikaci monoklonálních protilátek, poté zde zůstane na pozorování. Podle Zavorala byl Zeman testován preventivně kvůli rizikovému kontaktu s „pracovníkem z Lán“.

Boris Šťastný z vedení společnosti Senior Home Group, která se měla o prezidenta v Lánech starat, později webu iDnes.cz řekl, že nakaženým člověkem, který byl v kontaktu se Zemanem, je zaměstnankyně prezidentské kanceláře. Na nakaženou ženu se přišlo při preventivním testování každého, kdo by měl k prezidentovi v Lánech přístup. Poté byl proveden test i prezidentovi. „Vpodvečer jsme z ÚVN, jejíž laboratoř testy zpracovávala, jako první obdrželi informaci, která potvrzovala pozitivní test na COVID-19 u pana prezidenta,“ řekl webu Šťastný.

„Preventivní testování je běžná praxe při přijetí do zdravotní péče v domácím prostředí, a zároveň mu byl test proveden i z důvodu kontaktu s pozitivně testovanou osobou,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Jitka Zinke s tím, že prezident nemá příznaky nemoci

Každá návštěva prezidenta republiky v ÚVN byla podle ní prověřena podle striktně stanovených pravidel (musela doložit, zda je očkovaná, nebo testovaná PCR, nebo v posledních měsících prodělala COVID-19). „Návštěvy mohly být u pacienta maximálně 30 minut, přítomny mohly být maximálně dvě osoby, návštěva vždy byla poučena o povinnosti mít po dobu návštěvy nasazený respirátor, dodržovat dezinfekci rukou a pokud možno dostatečnou vzdálenost. Při návštěvách nebyl personál ÚVN přítomen,“ sdělila Zinke.

Zeman byl do ÚVN převezen 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení. Následně se zotavoval na lůžku dlouhodobé péče.

Lékařské konzilium dříve řeklo, že o prezidenta Miloše Zemana by se v Lánech mělo starat pět až sedm lékařů a měl by mít 24hodinovou péči. O prezidenta se už však neměl starat tým lékařů z ÚVN, Zeman se rozhodl využít služeb zdravotní péče v domácím prostředí od Senior Home Group. ÚVN jí předala zdravotní dokumentaci.

Fiala se jmenování premiérem nedočká

Zemana během jeho hospitalizace navštívilo hned několik politických představitelů. Hojně propíraná byla zejména první návštěva bývalého předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který Zemana navštívil 14. října, aby mu prezident podepsal dokument o svolání nové Sněmovny. Zamířil za ním přímo na lůžko JIP.

Vondráček ani další lidé během jeho návštěvy, například hradní kancléř Vratislav Mynář a prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský, nedodržovali protiepidemická opatření, neboť neměli žádnou ochranu dýchacích cest.

Minulé pondělí, kdy už byl Zeman přesunut na standardní lůžko, za ním dorazil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Novinářům tehdy končící ministerský předseda sdělil, že byl překvapen, jak se prezidentův zdravotní stav zlepšil a v jak dobré kondici je. Oproti 10. říjnu, kdy se viděli v Lánech, nastala ve zdravotním stavu Zemana podle Babiše „neuvěřitelná změna“.

O den později, tedy 16. listopadu Zemana navštívila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která přijela do Česka na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Hned další den, 17. listopadu, se Zeman v ÚVN sešel s šéfem ODS Petrem Fialou, kterému přislíbil jmenování premiérem. To mělo nastat v pátek 26. listopadu, což ale vzhledem k další Zemanově hospitalizaci nebude možné.

Tagy: