SANEP: Prezidentské volby by vyhrál Babiš. V průzkumu si polepšili Pavel i Janeček

Expremiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel se utkají v druhém kole prezidentské volby.

Komentátoři ke kandidátům na prezidenta

Pokud by se prezidentské volby konaly letos v dubnu, v prvním i druhém kole by je ovládl expremiér Andrej Babiš (ANO). Uvádí to poslední průzkum agentury SANEP. Ukazuje zároveň, že mírný nárůst preferencí zažívá Babišův aktuálně nejsilnější vyzyvatel, kterým je generál ve výslužbě Petr Pavel. Ani jeden z nich přitom svoji kandidaturu ještě definitivně nepotvrdil. Průzkum zároveň naznačil, že podpora roste také například miliardáři Karlu Janečkovi.

Agentura SANEP ve svém dubnovém průzkumu k prezidentským volbám potvrdila to, co už ukázaly předchozí výsledky. V prvním i druhém kole voleb by zvítězil bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. V prvním kole by podle dubnových údajů získal 25,7 procenta všech voličských hlasů, ve druhém kole by pak těsně uspěl s 51,2 procenta.

Oproti lednovému průzkumu této agentury je však patrné, že Babiš mírně ztrácí. V lednu by totiž za první kolo obdržel 26,1 procenta a ve druhém pak 51,7. Výsledek by však v obou případech byl stejný. Babiš by se stal prezidentem.

Do role jeho hlavního vyzyvatele se čím dál více pasuje generál ve výslužbě a bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel. Ten by podle dubnového průzkumu v prvním kole obdržel 20,4 procenta, v tom druhém by pro něj hlasovalo 48,8 procenta voličů.

U Pavla, který byl v minulosti rovněž předseda vojenského výboru NATO, se na rozdíl od Babiše jedná o mírný nárůst. Lednový průzkum mu totiž pro první kolo přisuzoval 20,2 procent hlasů a pro druhé 48,3 procenta.

Babiš ani Pavel kandidaturu nepotvrdili

Ani jeden z hlavních favoritů voleb přitom svoji kandidaturu ještě oficiálně neohlásil, ačkoliv se u obou počítá, že se voleb účastní. Pavel už však delší dobu prohlašuje, že se na boj o Hrad připravuje. „Jedním z důvodů, proč budu kandidovat, je Babiš. Nepřeji si, aby se stal prezidentem,“ zdůraznil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS v dubnu letošního roku.

Oficiálně svoji kandidaturu ještě neoznámil ani Babiš. Ten již několik měsíců říká, že důležitou roli v jeho rozhodování bude hrát jeho rodina, která si podle něj nyní nepřeje, aby do voleb šel. Na druhou stranu je zjevné, že Babiše vidina prezidentského postu láká. „A proč ne? Nebo si myslíte, že jsme republice při oficiálních návštěvách s mojí paní dělali ostudu? Teď to ale nechci řešit, řekl jsem, že se k tomu vyjádřím včas,“ řekl v nedávném rozhovoru pro MF Dnes.

Janečkův růst

Třetím nejsilnějším kandidátem je podle agentury SANEP i nadále senátor Pavel Fischer (nez.), který kandidoval již v předešlých volbách, kdy skončil rovněž na třetím místě. Podle průzkumu by obdržel 9,6 procenta hlasů. Oslovit voliče může i ekonomka a donedávna rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová (6,5 %).

Za touto dvojicí se nachází exprezident Václav Klaus, který by podle agentury získal 6,1 procenta. Dnes již 80letá bývalá hlava státu před časem uvedla, že pokud by si mezi kandidáty nenašel někoho, kdo by se mu zamlouval, tak by do boje o Hrad vyrazil také. Sám však přímou volbu nezažil, v minulosti byl dvakrát zvolen prezidentem zástupci obou komor Parlamentu.

S 5,8 procenta se v průzkumu SANEP objevuje také miliardář Karel Janeček. Ten svou kandidaturu oznámil již 21. ledna. Na tiskové konferenci potvrdil, že do kampaně vloží velké finanční prostředky. „Je pravděpodobné, že ohledně peněz se přiblížím tomu zákonnému limitu, který je 40 milionů korun do prvního kola a 50 milionů do druhého,“ řekl tehdy Janeček.

O trochu níže se umístil s 5,3 procenta hlasů další bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer, který v posledních volbách v roce 2018 poměrně překvapil, když tehdy coby neznámý lékař a aktivista ukořistil téměř 9 procent a skončil na čtvrtém místě za výše zmíněným Pavlem Fischerem.

Nízká podpora pro Němcovou a Vystrčila

Ve hře jsou podle agentury SANEP i další známá jména, jejich podpora je ale zatím poměrně nízká. Jde například o předsedu odborů ČMKOS Josefa Středulu, bývalou předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) nebo současného šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Nikdo z této trojice kandidaturu zatím oficiálně neoznámil.

Průzkum zmiňuje také bývalého rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu nebo prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého, který se o funkci prezidenta již jednou pokoušel v roce 2013, ale nakonec se kvůli nepravosti sbíraných podpisů nemohl voleb zúčastnit.

Svou kandidaturu v minulosti ohlásili i generální ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup či právnička Klára Long Slámová. Tato dvojice se nachází na samém chvostu průzkumu agentury SANEP.

Pro jiné kandidáty by podle průzkumu hlasovalo 5,2 procenta lidí.

Volební sondáž byla provedena na vybrané skupině 2 376 dotázaných ve dnech 4. až 22. dubna. SANEP doplňuje, že prvního kola by se podle údajů agentury zúčastnilo 65,3 procenta voličů, druhého kola pak 62,8 procenta lidí.

Tagy: