Přibylo vrásek a šílených přeřeků. Jak se Biden a Trump změnili od posledních voleb

Naposledy se proti sobě postavili v prezidentských volbách v roce 2020 a dost možná letos svedou reprízu bitvy o Bílý dům. Současnému americkému prezidentovi Joemu Bidenovi a exprezidentovi Donaldu Trumpovi je dohromady 158 let a stáří se na nich podepsalo i v posledních čtyřech letech. Fotografie ukazují, jak se změnili.

Donald Trump se stal v roce 2016 nejstarším prezidentem USA, Joe Biden mu ale o čtyři roky později tento titul vyfoukl. Ani za další čtyři roky se republikánům ani demokratům nepodařilo vybrat ze svého středu mladšího a dravější kandidáta. A tak – pokud se nestane nic neočekávaného – svedou v listopadu bitvu o Bílý dům dva političtí senioři.

Bidenovi je 81 let, Trumpovi 77, v době voleb bude ještě o rok starší. I když by se mohlo zdát, že rozdíl čtyř let v tak pokročilém věku už tolik neznamená, opak je pravdou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdyby byly volby dnes, Trump by vyhrál. Poráží Bidena v klíčových státech, uvádí průzkum

I Biden s Trumpem se od posledních voleb změnili. Zjevně jim ubyla energie a na tváři se jim objevilo ještě více vrásek.

K tomu zejména současného prezidenta trápí neustále přeřeky, výpadky paměti a další společenská faux pas. Ani Trump už ale nemá mysl ostrou. Naposledy v listopadu například označil maďarského premiéra Viktora Orbána za prezidenta Turecka.

Zářijový průzkum americké CNN ukázal, že jen čtvrtina Američanů si myslí, že Biden má dostatek výdrže a psychické kondice, aby dokázal efektivně sloužit zemi i v druhém funkčním období. Pokud by současný prezident křeslo v Oválné pracovně obhájil, při inauguraci by mu bylo 82 let, na konci druhého mandátu 86.

Zhoršující se fyzické i duševní kondice obou kandidátů během posledních let nepomohl ani překotný vývoj událostí. Biden musel řešit doznívající covid, válku na Ukrajině i v Izraeli a zahraničním médiím byl často na očích. Trump vedle toho žehlil vlastní skandály a chodil po soudech.

Z posledních průzkumů vyplývá, že by ve volbách zvítězil republikánský kandidát. V listopadu se ukázalo, že by vyhrál v klíčových státech. V případě Bidena a Trumpa půjde hlavně o Nevadu, Georgii, Arizonu, Michigan, Pensylvánii a Wisconsin. Ve všech v roce 2020 bodoval Biden a každý – až na jediný – by podle nynějších průzkumů ztratil.

Vedle Bidena a Trumpa se pere o pozornost ještě nezávislý kandidát Robert F. Kennedy junior. Nikdo další zřejmě do voleb nezasáhne. Ačkoli o hlavním nominantovi každé strany se bude teprve rozhodovat v primárkách, neočekává se, že by floridský guvernér Ron DeSantis nebo výstřední podnikatel Vivek Ramaswamy vyfoukli Trumpovi kandidaturu. Biden mezi demokraty konkurenci prakticky nemá.

Tagy: