Prymula: Na třetí dávku očkování zatím nejdu. Prioritně očkujme seniory a zdravotníky

Epidemiolog a vakcinolog Roman Prymula v pořadu Nový den

Třetí dávka očkování nemá být plošné nařízení, míní Prymula

Třetí dávka by neměla být plošně nařízena, uvedl v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Doporučil by ji seniorům, lidem se sníženou imunitou nebo zdravotníkům. On sám proto zatím vyčkává.

„Ke třetí dávce očkování proti koronaviru nemůžeme přistupovat plošně. Potřebujeme naočkovat lidi nad 60 let, nemocné s narušenou imunitou a ty, u kterých hrozí vyšší riziko nákazy, tedy zdravotníky,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula.

U ostatních lidí by zatím s třetí dávkou posečkal. „Ani já zatím nejdu, prioritní jsou starší a rizikovější skupiny. Zároveň je potřeba dodržet lhůtu osm až 12 měsíců po dokončeném očkování,“ dodal. A motivace by měla být jasná. „Když máte dvě dávky, po určité době už budete chráněni jen zčásti,“ vysvětlil.

Třetí dávka vakcíny proti covidu je ale od pondělí dostupná všem, kteří o ni mají zájem a uplynulo u nich osm měsíců po dokončeném očkování. Většinou jde o zdravotníky nebo seniory žijící v pobytových zařízeních sociální péče. Pozvánka k třetí dávce přišla v pondělí SMS zprávou téměř osmi tisícům lidí.

Laboratoře v Česku během neděle prokázaly 182 případů koronaviru, to je o 46 více než před týdnem. V nemocnicích leželo ke konci víkendu 147 lidí s nemocí COVID-19, méně než ve všední dny uplynulého týdne, ale o 19 více než minulou neděli. Počet nakažených ve vážném stavu se v posledních dnech pohybuje kolem třiceti. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy mírně stouplo, a to z 1,11 na 1,14. Nad hodnotou jedna znamenající zrychlování nákazy se drží stabilně od konce srpna.

Tagy: