S Indií máme strategické partnerství, řekl Putin na summitu BRICS. Zájmy se různí, míní ekonom

Vztahy mezi Ruskem a Indií jsou strategickým partnerstvím. Ruský prezident Vladimir Putin to v úterý řekl indickému premiérovi Naréndrovi Módímu na okraj právě začínajícího třídenního summitu mezivládního uskupení BRICS v ruské Kazani. Módí podle agentury AFP vyzval k urychlenému návratu k míru na Ukrajině.

„Rusko-indické vztahy představují zvláště privilegované strategické partnerství a nadále se aktivně rozvíjejí,“ řekl Putin v krátkém prohlášení, které odvysílala ruská televize.

ČTĚTE DÁLE: Europarlament schválil velkou půjčku pro Ukrajinu. Pomoc uhradí i zmrazený ruský majetek

Organizace BRICS je někdy pokládána za konkurenta skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7. Kromě Ruska a nejlidnatější země světa Indie sdružuje Čínu, Brazílii a Jihoafrickou republiku a od letoška další země, včetně Íránu či Spojených arabských emirátů.

Premiér Módí v úterý Putinovi řekl, že si přeje urychlený návrat míru na Ukrajinu a podle agentury Reuters vyjádřil ochotu Dillí sehrát jakoukoli roli na podporu míru a stability. „Dnes jsme měli další příležitost o těchto tématech hovořit,“ řekl indický premiér.

„Ohledně konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou jsme v neustálém kontaktu,“ citovala Módího AFP. „Věříme, že konflikty se mají řešit pouze mírovou cestou. Plně podporujeme úsilí o rychlé obnovení míru a stability,“ dodal Módí podle AFP.

Skupina je názorově roztříštěná, upozornil Kovanda

„Akronym BRIC, označující Brazílii, Rusko, Indii a Čínu, použil jako první před 23 lety Jim O’Neill, někdejší ekonom investiční banky Goldman Sachs,“ připomněl ekonom Lukáš Kovanda. Od roku 2009 do skupiny patří i Jihoafrická republika a označení skupiny se změnilo na současné BRICS.

Přestože se podle Kovandy zejména Rusko snaží vyobrazit skupinu jako geopolitickou protiváhu Západu, jsou členské státy zájmově roztříštěné. „Zájmová rozpolcenost zemí skupiny BRICS je ostatně patrná i právě před začínajícím summitem v Kazani,“ upozornil ekonom.

„Rusko jistě bude chtít diskutovat možné omezování závislosti zúčastněných zemí na dolaru a západním finančním systému,“ dodal expert. Myšlenka ovšem podle Kovandy bude zřejmě narážet na odpor ostatních členských zemí.

Jedinou jistotou tak podle Kovandy zůstává prostý fakt nezpochybnitelného růstu globálního ekonomického významu zemí skupiny BRICS. „Jejich devět členů představuje 26 procent světového hrubého domácího produktu,“ konstatoval expert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejpřísněji utajovaná zbraň Ukrajinců. Štáb CNN u jednotky, která Rusům působí velké problémy

Tagy: