Zbabělče, jste hrdý na platy politiků, slyšel Fiala v Jeseníku. Premiér obyvatelům odpověděl

Vláda ve středu zamířila na první výjezdní zasedání na Jesenicko. Tam chtěla řešit problémy regionu, který je často považován za odstrčený. Ne každý byl ale z návštěvy politiků nadšený. Někteří obyvatelé premiéra Petra Fialu (ODS) vypískali a zasypali ho ostrými vzkazy. Předseda vlády se s lidmi snažil diskutovat.

Premiér Fiala se před jednáním vlády setkal s vedením města Jeseník a prohlédl si i místní květinářství. Po jednání se starostkou přešel Fiala na zasedání vlády pěšky. Někteří obyvatelé ho ale vypískali.

ČTĚTE TAKÉ: Pracovat déle se musí vyplatit. Tvrdé prolomení hranice odchodu do důchodu odmítáme, říká Richterová

„Zbabělec,“ pokřikovali lidé na premiéra. „Vy nám nepřidáte,“ stěžovala si další. Fiala se snažil dav uklidnit. „Počkejte, odpovím vám, ale musíte mě nechat. Za naší vlády se zvýšily důchody nejvíc v historii,“ argumentoval. „Ale jak se zvýšily ceny? (…) Jste hrdý na to, že jste si přidali osm až deset tisíc? Vy máte takové platy a ještě si přidáte?“ argumentovala obyvatelka.

Právě platy politiků jsou aktuálně jedním z ožehavých témat. Finanční odměny totiž byly zmrazeny od roku 2020 a nyní opozici dráždí jejich skokové navýšení. Ekonomové ale upozorňují, že platy politiků mají zanedbatelný vliv na státní rozpočet a jakékoliv vášně okolo jejich platů jsou zbytečné. Zároveň se ale shodují, že by politici neměli o svých platech rozhodovat.

Vládní jednání trvalo dvě a půl hodiny. Politici se shodli, že chtějí v postižených regionech řešit rozvoj dopravy a cestovního ruchu. „Za mě je to silný signál, že vláda hodlá regiony, jako je Jesenicko, podporovat,“ sdělila starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Vláda si podle Fialy vybrala Jeseník jako místo dnešního jednání především kvůli špatné dopravní dostupnosti. Ta ho řadí mezi znevýhodněné regiony, na které chce vláda zaměřit pozornost. „Když mluvíme o znevýhodněných regionech, máme často na mysli Karlovský, Ústecký a Moravskoslezský kraj, které podle řady definic tyto parametry splňují. Nesmíme však zapomínat ani na části krajů, které jako celek problémy nemají, jako je Olomoucký, ale kde také existují lokality, které jsou z určitých hledisek znevýhodněny,“ řekl premiér.

„Nechceme vládnout jenom z Prahy, zajímá nás, jak můžeme pomoct lidem v konkrétních regionech,“ dodal Fiala. Podobné výjezdy vlády do regionů chce premiér Fiala opakovat třikrát až čtyřikrát do roka.

Tagy:
peníze demonstrace politika ODS Petr Fiala platy Olomoucký kraj vláda Praha Jesenicko Jeseník Dalibor Balšínek okres Jeseník politika krize Zdeňka Blišťanová