CNN: O Bachmut tady nejde. Ukrajinci chtějí překvapit Rusy úplně jinde, popsal expert USA

Americký plukovník ve výslužbě Cedric Leighton pro americkou CNN sdělil, že Bachmut – o který se dlouhé měsíce bojuje – vlastně není nijak strategicky významný. Důležitá je ale silnice, která kolem něj vede. Ukrajinci chtějí podle Leightona překvapit Rusy někde úplně jinde.

Zprávy z bitev kolem Bachmutu a Soledaru plní už dlouhé měsíce přední stránky novin. Řada expertů se již zamýšlela nad tím, proč se fronta zasekla právě tam. Jde o přírodní zdroje? O podzemní katakomby? Americký plukovník ve výslužbě Leighton se domnívá, že klíčová je pozemní komunikace vedle Bachmutu.

„Bachmut sám o sobě není nijak strategicky významný. Leží ovšem na hlavní silnici, která pokračuje dál na západ. A pokud by ji nepřítel dokázal využít, otevřelo by to Rusům možnost pro další expanzi na území kontrolované Ukrajinci. Tím by skončila patová situace,“ sdělil vojenský analytik pro americkou CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stíhačky F-16 pro Ukrajinu? Západ to nezvažuje nadarmo, zlomová pomoc to ale nebude

Vysloužilý plukovník se ale domnívá, že se všichni až příliš soustředí na boje u Bachmutu. Ukrajinci i Rusové totiž mohou soupeře překvapit na jihu, například v oblasti Melitopolu. Armáda Moskvy se může snažit dobýt zpátky Cherson, Ukrajinci naopak dost možná primárně usilují o rozpůlení ruských jednotek na dvě části.

Skutečný cíl Kyjeva?

„Ukrajinci hrají o čas. Snaží se vytvářet pozice pro boj s Rusy a pokoušejí se je u Bachmutu blokovat. Ale skutečným cílem je eliminace Rusů na jihu v pásu u pobřeží, takzvaném pozemním mostě. Tady chtějí Ukrajinci prorazit a vyhnat Rusy dál a pryč ze země,“ myslí si Leighton.

Kdyby se Ukrajincům podařilo prorazit až k pobřeží, ruská armáda na Krymu by zůstala odříznutá od pozic na Donbasu. Tím by se přerušily veškeré logistické a zásobovací trasy.

Na kompletní analýzu Cedrica Leightona se můžete podívat ve videu výše.

Tagy:
válka CNN Ukrajina Rusko Donbas Melitopol Cherson Bachmut protiofenzíva Cedric Leighton