Prigožin byl chlap na špinavou práci. Jeho kult nevznikne, vagnerovci skončí, míní experti

Kolem smrti šéfa wagnerovců existuje množství otazníků.

Vůdce ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl v úterý pohřben na předměstí Petrohradu, poslední rozloučení bylo soukromé. Spolupracovník CNN Prima NEWS v Rusku Jiří Just uvedl, že šéf vagnerovců představoval jistý výsek společnosti. Jeho kult tam ovšem podle něj nevznikne, jelikož byl pouze „chlapem na špinavou práci“.

Jiří Just zdůraznil, že schopnost jít i přes mrtvoly přinesla zemřelému miliardářovi sympatie mnoha Rusů. „Zosobňoval to, co jejich občané vyhledávají, tedy instantní a nemilosrdnou spravedlnost, která vyřeší všechny jejich problémy. Proto s ním sympatizovali lidé z nižších vrstev či podporovatelé totalitárních proudů,“ vysvětlil rusista. Kladné ohlasy mu mohla přinést i skutečnost, že rozdával „pytle peněz“ nejen žoldnéřům, ale i pozůstalým.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putin Prigožina nezabil, jen zametá stopy. Ruský exposlanec ukazuje na jiného viníka

Přesto je prý nutné brát v potaz, že Prigožin neměl nijak zvláštní politickou podporu. „Byl pouze chlapem na špinavou práci. Tak to taky mělo zůstat. S takovou rolí měl působit na Ukrajině či v afrických státech, nic jiného. Proto si nemyslím, že by mělo dojít ke vzniku jeho kultu. Za pár let se možná skutečně objeví několik soch, ale vše to bude ze strany soukromé iniciativy. Stát ani politické strany k ničemu takovému vyzývat nebudou,“ myslí si Just.

Lepší PR než Putin

Prigožin byl známý svými výstupy přímo z bojové linie. Podle Justa je však nutné tuto skutečnost vnímat jinak. „Na bojišti vlastně moc nebyl, za vším je spíš jeho PR. Lidé z jeho okolí mi sdělili, že byl mistr politického marketingu,“ tvrdí spolupracovník CNN Prima NEWS. „Na ruskou veřejnost jeho propagování zájmů vagnerovců opravdu působilo. Jeho setkávání se s ozbrojenci a focení se na pozadí ruin vypadalo mnohem lépe, než když Putin dorazí v noci do Mariupolu, kde se setká se zvláštními lidmi vydávanými za místní. Má mnohem lepší PR než ruská hlava státu,“ řekl v pořadu Zprávy PLUS rusista.

Podle reportéra CNN Prima NEWS Patrika Kaizra Vagnerova skupina v nejbližší době zanikne nebo dojde k jejímu přiřazení pod správu ruské armády. „Když je vedení žoldáků pryč, nemáme žádné oficiální vyjádření nově nastupujících představitelů nebo někoho, kdo by měl skupinu vést. Stát ovšem na druhou stranu tyto členy vyzývá, aby buď složili zbraně, nebo podepsali smlouvu s vojskem. Jsme tedy svědky začátku konce vagnerovců,“ doplnil.

Štáb CNN natáčel přímo u pomníku určeného pro Prigožina v Petrohradě. Někteří lidé nad jeho smrtí truchlí, na pietním místě jsou svíčky i květiny. Podívejte se na reportáž:

Tagy: