Primátor zasažené Opavy: Nechtějte vědět, co místní říkají na volby. Hasičů je třeba jinde

Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO)

360° (263)

Krajské volby proběhnou i v místech, kde lidé stále odklízejí škody po povodních. Toto rozhodnutí například kritizoval primátor zasažené Opavy Tomáš Navrátil (ANO). „Nechci ani vykládat, co jsem slyšel od lidí, když jsem zmínil volby,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS náladu mezi místními. Členové krizového štábu či hasiči, kteří s průběhem hlasování pomohou, jsou podle něj potřeba někde jinde. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) ujistil, že vláda udělá pro regulérnost voleb vše.

Navrátil není klidnější ani po ujištění ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že resort pomůže s konáním voleb na všech místech, jimiž se prohnala velká voda. „Ač jsem napsal vládě dopis, v němž popisuji, jaká tu panuje nálada, její rozhodnutí respektuji,“ řekl primátor.

K TÉMATU: Povodně ovlivní výsledky krajských voleb, říká bookmaker. Prozradil nejzajímavější letošní sázku

Vedení města muselo vše zařídit ještě během čtvrtka. „Když jsme rozváželi humanitární pomoc, aby si lidé mohli uklidit svá obydlí od bahna a vrátit se domů, vysvětloval jsem jim, že můj návrh neprošel. Ve chvíli, kdy vám pláče na ramenou osmdesátiletá paní, že nemá kde bydlet a povodně zažila už podruhé, přemýšlíte nad něčím úplně jiným než nad volbami,“ nešetřil ostrými výroky v pořadu 360°.

„Nechtějte ani vykládat, co jsem slyšel od lidí, když jsem zmínil volby a řekl jsem jim, že nakonec proběhnou. Ozval se mi generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček s tím, že dostal za úkol, aby nám hasiči pomohli s jejich organizací. Považuji za neuvěřitelné, že někdo dokáže využít hasičské sbory k tomu, aby nám chystaly volby,“ zlobil se Navrátil.

Kvůli stejné záležitosti prý musí uvolnit i členy krizového štábu. „Je potřeba mít hasiče v ulicích, potřebujeme chránit majetek lidí a v případě nouze i jejich životy. V některých částech města přitom opadla voda pod druhý povodňový stupeň až ve čtvrtek,“ připomněl.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) městu podle primátora přislíbil dodat volební lístky i urny. „Děláme na tom, ale mrzí mě, že jsem musel kvůli tomu odvolat skvělé specialisty, kteří se mnou působí v krizovém štábu,“ podotkl šéf radnice a dodal, že ze všech nejvyšších státních činitelů se skutečně šel podívat mezi lidi jen prezident Petr Pavel.

Poslanec Skopeček však v pořadu 360° veřejnost ujistil, že vše proběhne korektně. „Vláda bude dělat dost pro to, aby ve volebních okrscích, které jsou nějak poškozeny v návaznosti na povodně, proběhlo hlasování v pořádku,“ přislíbil a doplnil, že problémy hlásí zhruba z jednoho procenta všech míst, kde může člověk odevzdat svůj hlas.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Stížnostem na konání voleb se nevyhneme, míní Jelínek. Proč by bylo odložení horší variantou?

Tagy: