Ekologičtí šikanátoři stát vydírají, řekl Havlíček. Omezíme jejich vliv, shodli se s Kupkou

Martin Kupka a Karel Havlíček v Superdebatě na CNN Prima NEWS

Krajské a senátní volby 2024 (3)

Ekologičtí aktivisté v souvislosti s přehradní nádrží Nové Heřminovy šikanózním způsobem zneužívali situaci a vydírali stát, řekl v Superdebatě na CNN Prima NEWS místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Shodl se s ním na tom i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který uvedl, že sice není možné ekology zatlačit do kouta, ale stát musí mít poslední slovo. ODS je i s pomocí ANO připravena okamžitě přistoupit ke změnám příslušných zákonů.

O přehradě Nové Heřminovy na řece Opavě se začalo hovořit v souvislosti s ničivými povodněmi, které sever Moravy zasáhly minulý týden. Její existence by s největší pravděpodobností zabránila rozsáhlým povodním v Krnově nebo Opavě.

K TÉMATU: Seškrtejte všechno, co jde, třeba MotoGP, a dejte peníze na povodně, vzkazuje vládě Konečná

„Kolegové z Povodí Odry spočítali, jaký vliv by měla přehrada Nové Heřminovy na povodeň. V Krnově by kulminace zaznamenala místo 250 pouze 150 kubických metrů za vteřinu. V Opavě by místo 490 kulminovala na 330 kubických metrech za vteřinu. Obě města by byla prakticky ochráněna. Místo stoleté vody bychom mluvili o pětileté,“ uvedl v pondělí ministr zemědělství Marek Výborný.

Ve středeční Superdebatě ke krajským volbám 2024 mu svými slovy dali za pravdu současný ministr dopravy Martin Kupka (ODS) i jeho předchůdce v resortu Karel Havlíček (ANO). Shodli se, že je třeba změnit zákony, aby konečné slovo v povolování těchto strategických staveb měl stát.

„V roce 2020 jsem žádal, abychom zásadním způsobem omezili všechny ekologické spolky. Ne aby se nemohl říct názor, to je v pořádku, ale nesmí to být šikana. Nesmí nastávat to, co dělají někteří, že to několik let prodlužují, a všichni víme, jak dlouho se některé stavby protahovaly,“ řekl v Superdebatě Karel Havlíček s odkazem na změnu liniového zákona v souvislosti s dopravními stavbami, jehož změnu tehdy podpořila i opoziční ODS.

Kupka: Zákon společně s ANO změníme

Martin Kupka mu dal za pravdu a společně se shodli, že je třeba v procesu pokračovat a rozšířit prostor státu i na další druhy staveb v oblasti energetiky nebo vodohospodářství.

„Uděláme to, a pokud budeme mít podporu opozice, uděláme to v co nejkratším možném termínu při první příležitosti ve sněmovně. Jde třeba o  stavební zákon, případně zákon liniový nebo zákon v oblasti hospodaření s vodou,“ uvedl Kupka.

Zároveň dodal, že si přesto přeje, aby ekologické spolky měly prostor k debatě.

„Na druhou stranu je třeba říct energicky a s patřičnou váhou a respektem k demokracii, že pokud je někde veřejný zájem, musí mít šanci se prosadit a obstát. Ale neznamená to, že ekology zatlačíme do kouta. Odpůrci musí mít adekvátní prostor, aby vyslovili své výhrady a stát na ně odpověděl, vyšel vstříc, ale pak se ta stavba opravdu musí rychle dotáhnout do konce,” doplnil Kupka.

Referendum i ekologové proti přehradě

Že se ještě nepostavila přehrada v Nových Heřminovech, kritizuje také ministr financí a dřívější dlouholetý opavský primátor Zbyněk Stanjura (ODS). „Škody po povodních by byly nižší,“ doplnil. Podle šéfa státní kasy mnozí vycházeli z mylné domněnky, že už se nikdy nezopakují povodně jako v roce 1997.

Proti přehradě dlouhodobě vystupuje obec Nové Heřminovy. Její představitelé vycházejí z výsledků referenda, které jednoznačně dopadlo v neprospěch stavby. V poslední době vedení obce částečně mění pohled na věc.

Zásadně proti přehradě je ekologické Hnutí Duha Jeseníky. „Nesouhlasíme s rozhazováním státních peněz na budování jakýchsi potěmkinovských přehrad. Tato část řeky Opavy je navíc velice cenná, což dokládají biologické posudky. Již léta upozorňujeme na to, že Povodím Odry zpracovaná EIA obsahuje jen jednu variantu a je zhotovena v rozporu se zákony o ochraně přírody,“ řekl už dříve koordinátor hnutí Ivo Dokoupil. Podle něj lze obce chránit odsazenými hrázemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opravy po povodních nebude platit jen stát. Volby by se odkládat neměly, říká hejtman Grolich

Tagy: